AG_headerdiary2-1536x438

 

Dnevnik Generalne skupštine – 2 od 25. siječnja 2021.

 

preghiera_ecumenica-599x340Drugi dan Generalne skupštine Fokolara započeo je ekumenskom molitvom sudionika iz različitih Crkava. U njoj su se obratili Isusu u njegovoj napuštenosti na križu moleći ga da pomogne svim sudionicima rasti u uzajamnom slušanju, zajedno primiti Duha Svetoga i vapaj današnjeg čovječanstva te postati oruđe jedinstva.

 

Zatim se nastavilo s glasanjem koje je jučer bilo odgođeno, a potrebno je zbog prilagodbe pravila Skupštine elektroničkim metodama.

 

Nakon toga, s malim zakašnjenjem, za sve sudionike započela je duhovna obnova koja će završiti u srijedu 27. siječnja. To je temeljni trenutak Skupštine, kako je navedeno u Statutu Pokreta, “kako bi birači (…) mogli biti poslušni milosti Duha Svetoga”.

 

P_Fabio-548x340U prvoj odabranoj temi sudionici su usredotočeni na ključ kojim se otvara pristup mistici Chiare Lubich: svečani Savez koji je utemeljiteljica sklopila 16. srpnja 1949. u Dolomitima s političarem i piscem Iginom Giordanijem, suutemeljiteljem Pokreta. U tom Savezu – naglašava otac Fabio Ciardi, oblat Bezgrješne i teolog posvećenog života – Chiara Lubich i Igino Giordani molili su Isusa, kojeg su netom primili u euharistiji, da ih poveže u jedinstvo, na temelju njihove potpune uzajamne spremnosti da prihvate drugoga i njegove misli te na taj način otvore prostor djelovanju Duha Svetoga.

 

Vic-e-Vicky-Lahoz-600x337Istaknuto je da su oprost i milosrđe temelj tog Saveza, a sudionici Skupštine su pozvani tu stvarnost odmah provesti u praksu. Tko želi mogao je stupiti u kontakt sa sudionikom s kojim se kanio pomiriti, prije nego što sklopi taj Savez – svi zajedno i svatko na svom jeziku – u globalnoj molitvi koja prelazi sve granice.

 

 

Somjit-600x320Razne priče i iskustva pokazale su kako se ta mistika zajedništva može pretočiti u život:  Vicky i Vic, bračni par s Filipina, govorili su kako su živjeli i nadvladali Vicovu zarazu Covidom; Somjit, budist iz Tajlanda ispričao je kako se pokušava darivati drugima prema Budinom učenju. Jordi iz Španjolske, agnostik, govorio je o svom zalaganju, dok zajedno sa suprugom kršćankom koordinira razne dijaloške skupine.

 

Rassim-600x326Rassim, musliman iz Alžira, pronašao je u Kur’anu poticaj kako podnositi druge i izraziti svoju spremnost na bezuvjetnu uzajamnu ljubav. Na kraju tog dana duhovnih vježbi, sudionici su se podijelili u 34 virtualne prostorije za susrete po skupinama u kojima su mogli, ne samo razmijeniti misli i dojmove, već i vježbati se u onome što je predloženo na današnjem zasjedanju: dubokom uzajamnom slušanju i cjelovitom prihvaćanju drugoga.

 

 

Ured za komunikaciju Pokreta fokolara

 

 

Print Friendly, PDF & Email