PONUDA

 

faro6 w

faro4 w faro 1 w

 

Gradić Faro smješten je u srcu Križevaca, kraljevskoga grada koji se diči bogatom i slavnom prošlošću. Križevci su konkatedralno sjedište Bjelovarsko-križevačke biskupije i rodni grad svetog Marka Križevčanina.

Netaknuta priroda i bogate šume s brežuljkastom okolicom podno planine Kalnik, posjetiteljima pružaju mogućnost za zanimljive izlete, a prostori Centra Marijapoli prostrane travnjake za razne sportske aktivnosti te nogometne i odbojkaške terene.

faro2 w   faro3 ww faro5 ww

Gradić Faro otvoren je za smještaj manjih i većih skupina osoba. U sklopu Centra Marijapoli nalazi se dvorana s 250 sjedećih mjesta i kabinama za prijevod na 7 jezika te holom i bifeom. Tri manje dvorane mogu primiti 50, 40 i 20 osoba.

Na raspolaganju su i dvokrevetne i višekrevetne sobe s ukupno 120 kreveta.

U sklopu objekta nalazi se neogotička grkokatolička katedrala Presvetoga Trojstva.

 

Kontakt

Centar Marijapoli, Franje Račkoga 32, 48260 KRIŽEVCI

tel. 098 375 799; e-pošta: mariapolifaro@gmail.com

 

Ovdje možete preuzeti prezentaciju o gradiću Faro

 

 

POVIJEST

 

Kako se Pokret fokolara u Hrvatskoj širio, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća sve se više osjećala potreba za centrom u kojem bi se formirali njegovi članovi. Tadašnji grkokatolički biskup mons. Slavomir Miklovš godine 1984. dao je na raspolaganje zgradu svoje bivše rezidencije, nekoliko kurija i poljoprivredno zemljište. Kada je iste godine na susretu biskupa prijatelja Pokreta fokolara tu svoju želju izložio Chiari Lubich, ona je rekla: “To bi mogao postati centar za sve zemlje istočne Europe”. U to se vrijeme još nije moglo ni pomisliti da će se granice tada još komunističkih zemalja uskoro otvoriti.

Iznenađujuća je velikodušnost svih pripadnika i simpatizera Pokreta u pomaganju kod obnove starih zgrada i sjenika. Sakuplja se ono malo čime se raspolaže. Radi se vlastitim rukama. Netko svoj godišnji odmor koristi za rad u novom centru, a kroz sve to raste obitelj i gradi se pravo jedinstvo.

Godine 1991. na prvom susretu s članovima Pokreta iz istočne Europe u Katowicama u Poljskoj, Chiara Lubich naziva taj centar gradićem, a dvije godine kasnije doista postaje središtem za jugoistočnu Europu. Ime Faro izražava želju da postane svjetionik, putokaz svima koji traže svjetlo.

U teškim godinama rata na vlastitoj se koži proživljava iskustvo iz prvih godina Pokreta, kada se sve rušilo. Konkretan izraz solidarnosti cijeloga Pokreta bile su stotine kamiona humanitarne pomoći koja se dijelila svima u potrebi. Izgleda proturječno, ali upravo tih godina Pokret se širio više nego ikad.

Postojanje gradića još je jedno svjedočanstvo evanđelja življenog među najrazličitijim osobama. Svake godine kroz njega prođe oko 4.000 osoba iz raznih zemalja, sudionika brojnih susreta, kao i posjetitelja, koji se često vraćaju i dovode svoje prijatelje.

Gradić je meta mladih iz raznih europskih zemalja koji ovamo dolaze u međunarodne škole, osobito u ljetnim mjesecima, da bi rasli u duhu evanđeoskih vrjednota i da bi se učili graditi ujedinjeni svijet. Kroz konkretne akcije oni daruju svojim vršnjacima radost takvoga života, u posljednje vrijeme i preko sporta, u čemu su naišli na veliku podršku grada Križevaca.

U gradiću Faro od 1995. godine djeluje dječji vrtić Zraka sunca, gdje se radi na oblikovanju cjelovite ličnosti djeteta, s naglaskom na zajedništvo. Iz odgojne prakse Pokreta proizišla je i teorija, poznata kao Pedagogija zajedništva. Usprkos ekonomskoj krizi i drugim poteškoćama u Faru niče i mala poduzetnička zona s nekoliko djelatnosti, gdje se radi po načelima Ekonomije zajedništva.

 

 

Više informacija o životu i radu u gradiću Faro možete saznati iz objavljenih članaka izlistanih OVDJE

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email