EliFolonari-b

 

U dobi od 92 godine jutros je blago preminula Giulia (Eli) Folonari, jedna od povlaštenih svjedokinja javnoga i nadasve svakodnevnoga života utemeljiteljice Fokolara Chiare Lubich

 

Rodila se u Milanu, na sjeveru Italije, 8. veljače 1926. kao prva od osmero djece Luigija i Speranze Folonari, bogate obitelji industrijalaca iz Brescie. Nakon što je diplomirala ekonomiju i trgovinu na Katoličkom sveučilištu Presvetoga srca u Milanu, u 25-oj godini po prvi put je čula za novonastali Pokret fokolara od Valerije (Vale) Ronchetti. Iste godine, dok je provodila godišnji odmor nedaleko od Tonadica (Trento), gdje se odvijao jedan od prvih Marijapolija, odlučila je i ona sudjelovati zajedno s bratom Vincenzom i sestrom Camillom. Tada je upoznala Chiaru Lubich.

 

Eli-Folonari_19Kada se 1951. preselila u Rim, pratila ju je na svim njezinim putovanjima u Italiji, potom u Južnoj Americi, Aziji, Australiji, Sjevernoj Americi i Europi. Bila je to božanska avantura, reći će kasnije; duga trka kako bi bila uz Chiaru, doživljavajući brojne nepredviđenosti i iznenađenja. Bila je njezina povjerenica i savjetnica u teškim godinama proučavanja Djela Marijina-Pokreta fokolara od strane Crkve. Osobito je pratila razvoj obavijesnih sredstava u Pokretu: osnivanje audiovizualnog centra nazvanog po Svetoj Klari Asiškoj, a 1980. u Švicarskoj nastanak “telefonske konferencije” koja se u kratkom vremenu proširila po svim državama gdje je bio prisutan Pokret fokolara. Konferencija je nastala kao sredstvo dijeljenja duhovnoga života, radosti, boli i drugih vijesti, a zahvaljujući tehnološkom razvitku s vremenom se pretvorila u emisiju koja se prenosi uživo putem interneta i satelitom. I danas u nazivu emisije stoji CH (latinski Confoederatio Helvetica), kako bi se podsjetilo na podrijetlo.

 

Eli s Chiarom i RogeromEli je uvijek bila uz utemeljiteljicu Fokolara prigodom susreta s velikim osobnostima svoga vremena, od pape Pavla VI. do Ivana Pavla II., od Majke Terezije iz Kalkute do Vaclava Havela i ekumenskog carigradskog patrijarha Atenagore I. Njezino svjedočanstvo izravne svjedokinje tih događaja sadržano je u knjizi “Lo spartito scritto in Cielo. Cinquant’anni con Chiara Lubich” (Partitura napisana u nebu – pedeset godina s Chiarom Lubich) u izdanju Citta nuove 2012.

 

Od njegova osnutka u srpnju 2008. do 2014. godine Giulia Eli Folonari je bila odgovorna za Centar Chiare Lubich, osnovan kako bi se očuvala autentičnost misli i proširila karizma, kao i povijest nastanka i razvoja Pokreta, kroz susrete, konferencije i internetsku stranicu. Centar daje na raspolaganje znanstvenicima i široj publici bogatu baštinu papirnatih i multimedijalnih dokumenata  koje je utemeljiteljica Djela Marijina ostavila.

 

Print Friendly, PDF & Email