Gis-3-e1516462447809

 

Gisella Calliari, jedna od prvih fokolarina, preminula je 20. siječnja u dobi od 97 godina. Njezin dugi život uvijek je bio usmjeren na ostvarenje Isusova sna: “Da svi budu jedno”

 

Sa zahvalnošću za njezin primjer herojske vjernosti Božjem naumu, predsjednica Fokolara Maria Voce priopćila je svim članovima Pokreta fokolara u svijetu da je preminula Gisella Calliari. Usnula je mirno, nakon dugog života u znaku jedinstva. “U boli zbog ovoga velikoga gubitka, ostajemo s njom jedno srce i jedna duša”, napisala je predsjednica.

 

Gisella Calliari rodila se u Lavisu (Trento, Italija) 18. travnja 1920. godine. Poznata kao Gis, bila je jedna od prvih djevojaka koja je zajedno sa svojom sestrom Ginettom slijedila Chiaru Lubich, u onoj avanturi jedinstva koja je označila početke Pokreta fokolara i njegov razvitak u svijetu. Kao treća od tri sestre, Gis je susrela Chiaru godine 1944. u malom stanu na Kapucinskom trgu u Trentu, gdje je bio prvi fokolar. Dan kasnije već je u njoj sazreo izbor da će slijediti isti put. Početno neprijateljstvo obitelji prestalo je kad je majka upoznala Igina Giordanija Foca. Gisella je postala njegova tajnica u Rimu.

 

U svom dugom životu Gis je živjela s Chiarom više od 40 godina. Nakon što je bila odgovorna za razne fokolare u Italiji (u gradovima Trentu, Rimu, Milanu, Firenci), bio joj je povjeren odsjek fokolarina. Kasnije je zajedno s Oresteom Bassom bila uz Chiaru i pratila razvoj čitavoga Djela Marijina. Zbog te dužnosti više je puta posjetila zajednice diljem svijeta.

 

Njezin je život duboko vezan uz karizmu jedinstva kojoj je ostala vjerna do kraja, s učincima velike duhovne plodnosti u njoj i oko nje.

 

 

Print Friendly, PDF & Email