Jezus e EmmausŠpanjolac Jesús Morán Cepedano u narednih će šest godina stajati uz Mariju Voce kao dopredsjednik Pokreta fokolara. Naglašena internacionalnost Pokreta vidljiva u novim članovima Generalnog vijeća.

“Netko me upitao jesam li noćas spavao. Odgovorio sam da jesam, vrlo dobro, ali da vjerojatno neću večeras jer Real Madrid igra protiv Atletica, bojim se da će izgubiti!” Kako bi ublažio uzbuđenje toga trenutka, novi je dopredsjednik šalom započeo svoje obraćanje skupštini. Potom je dodao: “Uzdam se u pozornost i povjerenje predsjednice, u vaše jedinstvo i u milosrđe Božje”. Jesús Morán Cepedano izabran je 13. rujna i ostat će na dužnosti narednih šest godina. Vidljiva je bila radost čitave Skupštine, dok mu je Maria Voce zahvaljivala što je prihvatio s njom podijeliti odgovornost za Pokret. I Sveta je Stolica izrazila svoju suglasnost pismom koje je potpisao mons. Stanislaw Rylko. U njemu mu je zaželio da vjerno i velikodušno obavlja svoj zadatak, u dubokom jedinstvu s predsjednicom i na korist čitavog Djela Marijina.
Maria Voce je izrazila zahvalnost Giancarlu Falettiju, dopredsjedniku na odlasku, što je tako dobro dijelio tu odgovornost u proteklih šest godina. Slijedile su ovacije nazočnih.
Likom dopredsjednika u Pokretu fokolara se ističe jedinstvo temeljeno na Isusovim riječima: “Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima” (Mt 18,20). U skladu sa statutom Fokolara, prva je dužnost dopredsjednika biti uvijek u dubokom jedinstvu s predsjednicom, koja je znak jedinstva Pokreta. I njegov je zadatak služiti Pokretu, zajedno s predsjednicom ili zamjenjujući nju.

Jezus MoranJesús Morán Cepedano

Jesús Morán rodio se 1957. u Avili. Fokolarin je i svećenik, član Generalnog vijeća na odlasku, zadužen za vid kulture i obrazovanja od 2008. godine, član škole Abba – interdisciplinarnog studijskog centra Pokreta. Više od 25 godina služio je Pokretu u Čileu, Boliviji, Meksiku i na Kubi. Diplomirao je filozofiju i teologiju, a trenutno završava doktorat iz teologije na Lateranskom sveučilištu u Rimu.

Rad Skupštine nastavio se izborom 15 generalnih vijećnika i 15 vijećnica, koji će s predsjednicom i dopredsjednikom sačinjavati novi Centar Djela. U njima je vidljiva naglašena internacionalnost Pokreta, a prosječna im je starosna dob 57 godina.
Time su završena sva glasovanja, a Skupština nastavlja s radom. Radosno se iščekuje audijencija s papom Franjom 26. rujna u Vatikanu.

Print Friendly, PDF & Email