44-376-P1190773Društvu je potrebno svjedočanstvo bratstva, rekao je papa Franjo biskupima prijateljima Pokreta fokolara, primivši ih u audijenciju 27. veljače u dvorani Clementina u Vatikanu

 

“Današnje društvo ima veliku potrebu za svjedočanstvom načina života u kojemu se vidi novost darovana nam od Gospodina Isusa: braću koja se vole usprkos različitostima… To svjedočanstvo pobuđuje želju da budemo uključeni u veliku prispodobu zajedništva koje je Crkva.”

Tim je riječima 27. veljače papa Franjo pozdravio skupinu biskupa prijatelja Pokreta fokolara primivši ih u audijenciju u dvorani Clementina. Papa Franjo nazvao je dobrom prigodu “bratskog suživota biskupa u kojemu oni dijele duhovna i pastoralna iskustva u perspektivi karizme jedinstva. Kao biskupi vi ste na te susrete pozvani ponijeti široke obzore Crkve te učiniti da ono što ovdje primite bude na dobrobit čitave Crkve”, rekao im je.

Citirajući apostolsko pismo Ivana Pavla II. Novo millennio ineunte (Ulaskom u novo tisućljeće), podsjetio je na dužnost “da Crkvu učinimo domom i školom zajedništva” kako bi zajamčili “učinkovitost svake zauzetosti u evangelizaciji”. Potom je istaknuo kako treba promicati duhovnost zajedništva, pomoći da ona ispliva kao odgojno načelo na svim mjestima gdje se oblikuje čovjek i kršćanin. Poželio je uz to da prakticiranje duhovnosti zajedništva doprinese da budemo sposobniji živjeti ekumenski hod i međuvjerski dijalog.

se Sv. otcem vsichniPočetni pozdrav u ime svih Papi je uputio nadbiskup Bangoka i moderator susreta mons. Francis-Xavier Kriengsak. Taj je pozdrav bio povjerljivi govor o razlogu osmijeha fokolarina, što mu je 9 dana ranije papa u šali spomenuo. “Vi nas uvijek potičete da živimo i izražavamo radost koju život po evanđelju donosi”, rekao je mons. Kriengsak podsjetivši na riječi iz pobudnice Radost evanđelja: “S Isusom Kristom uvijek se iznova rađa radost”. Potom se osvrnuo na osobnu tvrdnju mnogih: “Otkrivši zajedno s Chiarom Lubich u Isusu Raspetom i Napuštenom super-ljubav, imamo uvijek otvoren pristup radosti, izvoru kršćanskog zračenja u današnji svijet.” Kao i svi, “u svakodnevnom životu nailazimo na boli, probleme, neuspjehe, kontraste”, ali ih nastojimo prihvatiti “kao jedinstvenu prigodu da budemo nalik Kristu … u korist njegova tijela koje je Crkva”. Tako “u Isusu Napuštenom pronalazimo ključ radosti, uvijek slobodan pristup susretu s Bogom, susretište ljudske bijede i otkupljenja, slave, svjetla, uskrsnuća, već u ovome životu”.

Audijencija s papom Franjom završila je velikim nizom stisaka ruku, kratkim osobnim razgovorima i radosnom zajedničkom fotografijom, ostavivši u nazočnima okus življene kolegijalnosti.

Emmaus i biskupiOd 24. do 28. veljače u Centru marijapoli u Castel Gandolfu šezdesetak se biskupa s četiri kontinenta okupilo na njihovom godišnjem susretu pod naslovom “Uzajamnost ljubavi među Kristovim učenicima”. Predsjednica Pokreta fokolara Maria Voce ponudila im je na razmatranje tu središnju temu duhovnosti Fokolara, a slijedio je živi dijalog uz komentare i svjedočanstva. Vrlo značajan je bio i doprinos laika, osobito jedne obitelji i živahne skupine mladih. “Kao Crkva ne ciljamo dovoljno na znak raspoznavanja kršćana, rekao je jedan od nazočnih biskupa, nastavivši: Poistovjećujemo ga s organiziranjem susreta, odijevanjem uniforme, klerom, itd. Međutim, jasno je da je znak raspoznavanja uzajamna ljubav. A to nije nešto nevažno, nego je srce Evanđelja.”

Dva okrugla stola olakšala su promišljanje iz više kutova o dvije ključne teme: “Ekleziološke smjernice koje dolaze na vidjelo iz prve godine pontifikata pape Franje” s kardinalom Joãom Braz de Avizom, prefektom Kongregacije za posvećeni život i mons. Vincenzom Zanijem, tajnikom kongregacije za katolički odgoj. Druga tema je Sinodalnost i prvenstvo u svjetlu nauka i prakse pape Franje, s kardinalom Kurtom Kochom, predsjednikom Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, mons. Brendanom Leahyjem, biskupom Limericka u Irskoj, i mons.  Christophom Heggeom, pomoćnim biskupom Münstera, Njemačka.

Uronjeni u duhovnost jedinstva biskupi su u četiri dana imali povlaštenu prigodu poslušati glas o zauzimanju kršćana u crkvama diljem svijeta i o njihovim problematikama. To je pobudilo zanimanje mnogih medija koji su pojačali njihov glas, sakupivši svjedočanstva nazočnih biskupa – osobito onih iz zemalja pogođenih ratovima, političkim, ekonomskim i društvenim nestabilnostima – i iskustvo afektivne i efektivne kolegijalnosti.

 

Victoria Gomez

Print Friendly, PDF & Email