Izlozba Jeruzalem a

 

U svetome gradu Jeruzalemu otvorena je izložba „Chiara Lubich, grad-svijet“, prva od predviđenih izvan Trenta, s dijelom posvećenim njezinom putovanju 1956. godine

 

„Nisam mislila da će Jeruzalem i sveta mjesta toliko utjecati na moju dušu (…) Svaki je kamen govorio poneku riječ, mnogo više od obične riječi, tako da je na kraju duša bila sva preplavljena, puna Isusove nazočnosti“[1].

 

Chiara Lubich na jednoj snažnoj stranici dnevnika izlaže iskustvo svoga jedinog putovanja u Jeruzalem i u Svetu Zemlju godine 1956. Na to podsjećaju brojne fotografije u crno-bijeloj tehnici, jedan video zapis, ali najveće svjedočanstvo je aktivna nazočnost zajednice Fokolara u tome gradu koja je upravo 29. veljače, pri Kuriji franjevačke kustodije Svete zemlje, otvorila izložbu „Chiara Lubich, grad-svijet“, otvorenu do 14. ožujka. Izložba je reprodukcija one trenutno otvorene javnosti u galerijama Piedicastello u Trentu (Italija), a priredio ju je Centar Chiare Lubich u suradnji sa Zakladom povijesnog muzeja pokrajine Trentino.

 

To je prva od međunarodnih inačica koje će se u godini posvećenoj stotoj obljetnici rođenja Chiare Lubich ponoviti u gradu Meksiku, u Sidneyju, Mumbaiju, Sao Paulu, Alžiru i Nairobiju. Među njima Jeruzalem ima simbolično prvenstvo kao grad-kolijevka tri velike monoteističke religije i dom mnogih naroda. Ovdje je zajednica Fokolara prisutna od 1977. sa zadatkom da pomogne ostvariti ono jedinstvo za koje je upravo na tom tlu Isus molio Oca.

 

Chiara u JeruzalemuIzložbeni materijal u Jeruzalemu je iznesen u smanjenom i prilagođenom formatu. Kroz dokumente, autografske zapise i fotografski materijal prepričavaju se značajni trenuci života utemeljiteljice Fokolara, njezina misao i djelo. No ovo izdanje ima svoju posebnost, ponuđenu samo onima koji će je posjetiti ovdje. To je odjeljak posvećen odnosu između utemeljiteljice Fokolara i Jeruzalema, kako to objašnjava Claudio Maina, suodgovoran za Pokret fokolara u Svetoj zemlji. „Željeli smo ovu izložbu dovesti u Jeruzalem kako bismo dublje upoznali Chiarin život, njezinu duhovnost i djelo, ali i da bismo posvjedočili njezinu povezanost s ovim gradom. Chiara je u Jeruzalemu boravila samo jednom i to tek nekoliko dana. Ali s tim putovanjem započela je priča koja se nastavlja sve do danas. I u Svetoj zemlji, naime, danas postoje ljudi koji su prihvatili Chiarinu duhovnost i koji ju žive.“

 

Dio izložbe posvećen je i velikoj Chiarinoj želji vezanoj za ovaj grad duboko obilježen podjelama i povijesnim ranama: da se podigne središte duhovnosti, studija, dijaloga i formacije za jedinstvo. Terese Soudah kaže o tome: „Taj je san, ta intuicija malo po malo postajala sve jasnija i dobivala obrise Centra za jedinstvo i mir. Na tom projektu radimo već godinama i unatoč mnogim poteškoćama, on napreduje i nadamo se da ćemo ga uskoro uspjeti ostvariti“.

 

Među nazočnim uglednicima bio je nuncij i apostolski delegat u Jeruzalemu mons Leopoldo Girelli, predstavnik Latinskoga patrijarhata otac Stéphane Milovitch, direktor Ureda za kulturnu baštinu Kustodije u Svetoj zemlji, te drugi prijatelji kršćani, Židovi i muslimani koji sačinjavaju obitelj Fokolara u Svetoj zemlji.

 

Zbog izvanredne situacije s koronavirusom talijanska delegacija nije mogla sudjelovati, ali se javila putem video priloga. Tako je predsjednik autonomne pokrajine Trento Maurizio Fugatti zaželio da izložba poluči dobar uspjeh u svijetu kako bi mogla u svijet ponijeti poruku koju je Chiara Lubich uputila pokrajini Trentino i Italiji. Kustos Svete zemlje, otac Francesco Patton, izrazio je želju da preko ove izložbe Chiarina duhovnost podsjeća ovu izmučenu zemlju na vrijednost jedinstva, plod Isusove molitve, još uvijek tako aktualne.

 

Kustosi izložbe u Trentu, Anna Maria Rossi i Giuliano Ruzzier s Mauriziom Gentilinijem, putem video poruke predstavili su izložbu: „Zamislili smo projekt koji se neće ograničiti samo na grad Trento, već će se proširiti do krajeva zemaljskih, uključujući svih pet kontinenata, kako je to bilo u životu Chiare.“

 

Pri rezanju vrpce nuncij, mons. Girelli prisjetio se krajnje aktualnosti Chiarine poruke: „Ovdje u Jeruzalemu mogli bismo obrnuti naslov izložbe i nazvati je: Chiara Lubich, svijet-grad, jer je iz svijeta ova izložba došla do grada u punom smislu riječi, do svetoga grada, grada jedinstva, bratstva, dijaloga među religijama i među narodima.“

 

Pogledajte video zapis otvorenja izložbe:

 

 

[1] Chiara Lubich, Scritti Spirituali/1: L’attrattiva del tempo moderno, Citta Nuova Editrice, str.172-179.

 

 

Print Friendly, PDF & Email