Genfest2018_06_Photo-©-CSC-Audiovisivi

 

Jedanaesti po redu Genfest održao se po prvi put u Aziji

 

Od 6. do 8. srpnja 6000 mladih okupilo se u Svjetskom trgovačkom centru u Manili, na Filipinima. Istodobro je u svijetu održano 20 nacionalnih Genfestova.

Naslov Genfesta izrazio je i njegov cilj, a to je nadilaženje svih barijera: “Beyond all borders”. Taj su slogan odabrali mladi sudionici Genfesta kao odgovor na različite oblike podjela koje danas doživljavamo posvuda, ali i kao pokretač konkretnih akcija ostvarenih u godinama priprave na ovaj događaj.

 

43198227932_4541cfdbd1_kPrvoga dana, u petak 6. srpnja, uz mnogo pjesama i koreografija, ispričana su i dojmljiva svjedočanstva. Tako su Josef Copacio iz San Diega u SAD i Noe Herrera iz Mexicalija u Meksiku u vrijeme političkih i društvenih neravnoteža te svake vrste podjela odlučili promicati mir upravo duž zida koji dijeli te dvije države.

Priča o istinskom prijateljstvu između Jeana Paula Muhanuazija iz Burundija i Egidea Nduwayezua iz Ruande nastala je u dramatičnim uvjetima, nakon jednog napada u kojemu su se obojica našla, a Jean Paul je ostao ležati s teškim ozljedama kralježnice. Egide je ostavio sve da bi ga podržavao u fazi rehabilitacije, nakon operacije. Nadilaženje barijera u njihovom je slučaju dovelo do otkrića ljepote njihovih naroda, etničkih skupina i plemena.

 

Drugi dan mladima je predloženo da prijeđu s teorije na praksu sudjelujući u 117 foruma i radionica te 10 ekoloških, socijalnih, višekulturalnih i viševjerskih akcija. Naučiti radeći, to je jedna od temeljnih misli suvremene profesionalne pedagogije i upravo su to mladi doživjeli.

29401577768_1bb798b7f9_k

 

Popodne su sudionici prešli u drugu fazu “Hands4Humanity”, ruke za čovječanstvo. Uključili su se u 10 aktivnosti solidarnosti u raznim dijelovima Manile. Tu su doživjeli kako male geste mogu polagano mijenjati svijet oko nas, a istodobno su dobili poticaj da ostvare razne inicijative kada se vrate kući.

 

Maria Voce predložila je tri riječi kao životni program za sve mlade: ljubiti, započinjati iznova i dijeliti. Ljubiti druge narode kao svoj, započinjati iznova ne gubeći nikada nadu da je drugačiji svijet moguć i dijeliti bogatstva, resurse i terete, osobne i zajedničke. Završila je upućujući izazov mladima da postanu muškarci i žene jedinstva, osobe koje nose u srcu blaga svake kulture, ali koje ih znaju i darovati drugima te u konačnici biti globalni muškarci i žene.

 

 

Print Friendly, PDF & Email