AG_headerdiary5-1536x438

 

Dnevnik Generalne skupštine – 5 od 28. siječnja 2021.

 

Na Skupštini Pokreta fokolara stigao je dan za bilancu. Program je uključio raspravu u skupinama nakon izvješća predsjednice Marije Voce o tek završenom šestogodišnjem mandatu. Sudionici su dokument dobili prije više od tjedan dana, stoga su imali vremena za promišljanje. Pojavila su se brojna pitanja, od kojih su neka postavljena Predsjednici i dopredsjedniku Jesúsu Moránu u ranim poslijepodnevnim satima.

 

Emmaus e JesusMaria Voce pojasnila je da izvješće ne kani biti “popis aktivnosti”, nakana je zapravo ponuditi tumačenje onoga što se zbilo. Usredotočila je pozornost na takozvani “novi ustroj” Pokreta fokolara: postupak pokrenut u cilju osuvremenjivanja karizme jedinstva u različitim sredinama diljem svijeta. Maria Voce je priznala da je taj proces stvorio “određenu dezorijentaciju” u nekim područjima, ali istaknula je i njegove pozitivne učinke: novi protagonizam lokalnih zajednica i nove sinergije između brojnih ogranaka i teritorijalnih zona koji su dali prostora novoj kreativnosti.

Nakon što je istaknula dragocjeni doprinos novih generacija Pokreta, među kojima je pronašla “zauzete osobe, spremne preuzeti svoje odgovornosti”, Predsjednica je analizirala ostvarenje triju smjernica proizašlih iz prethodne Skupštine 2014. godine. U vezi s prvom točkom – “izići“, istaknula je područja na kojima je Pokret dao svoj tipični doprinos jedinstvu u različitim sredinama, primjerice na socijalnom području ili u dijaloga među kulturama. Glede druge točke – „zajedno“, zapazila je smanjenje težnje za fragmentacijom unutar Pokreta te zauzimanje u ostvarenju sinergije. Na kraju je naglasila kako se nastojalo živjeti posljednju točku – „prikladno formirani“, razvijanjem novih putova ljudske i duhovne formacije za članove Pokreta i njegove voditelje.

Izvješće i odgovori Marije Voce i Jesúsa Morána koji su slijedili nisu skrivali izazove i kritične točke s kojima se Pokret suočava, poput teškoća u iznalaženju prikladnih oblika i načina prenošenja Karizme u današnjem svijetu, smanjenje broja zvanja te veliki izazov nastao pojavom različitih oblika zlostavljanja, čak i unutar Pokreta, što označava – kako je naveo dopredsjednik Morán – potrebu da se nastavi putem “neizbježnog i nužnog procesa ‘pročišćenja memorije’ koje smo pozvani živjeti ponizno i u nadi“.

Perspektive koje je Predsjednica naznačila na kraju svog izvješća polaze od čitanja “znakova vremena”, odnosno pitanja koja pred Pokret postavlja situacija u svijetu, uključujući i pandemiju Covida: a to je poziv na trezven i održiv način života, na vođenje računa o ulozi novih medija te na veću pozornost prema obitelji. Zaključila je odlučnim pozivom na korjenitu vjernost evanđelju, što za Pokret fokolara znači vjernost ključnoj riječi Karizme: “Oče, da svi budu jedno” (Iv 17,21).

Na kraju je Maria Voce pozvala Pokret da “ide hrabro naprijed” kako bi sve više pridonosio “novoj plodnosti u širenju sveopćeg bratstva”.

Ured za komunikaciju Pokreta fokolara

 

Print Friendly, PDF & Email