stubeBiti Marija i darivati Isusa: živjeti Isusa živeći Mariju

 

Nijedno stvorenje nikada nije dostiglo duhovne visine Blažene Djevice Marije. I nitko ih nije dostigao s više jednostavnosti. U njezinoj karijeri nije bilo teških seminara o askezi i mistici. Bila je to kuhinja, kokošinjac, praonica, dućan, bilo je rada i boli. Preko tih se elemenata ona iz trenutka u trenutak uzdizala k Bogu.

Riječi i događaje božanskog podrijetla Marija je čuvala i prebirala ih u svome srcu. Njezine su ruke radile, a duša je molila: ljubeći ona se svakoga dana približavala Bogu.

Nasljedovati Mariju… i tako postati sveti u svojoj situaciji, neovisno o okolnostima, neprestano preokrećući, pretvarajući događaje, riječi, osjećaje, uvrede i boli, ljubav i radosti, napore i bolesti i nesreće u gradivo za askezu. To su kamene stube za uspon prema Bogu, trnove krune za nasljedovanje Krista, pokore svake vrste za oplemenjivanje srca.

Ima ih na pretek, jer cesta je puna prepreka u prometu, koje eksplodiraju u uhu, iscrpljuju duh, oštećuju tjelesnu energiju.

Ukratko: ljubav Božja i njegova milost omogućuju stalno pretvaranje zla u dobro, osrednjega u uzvišeno, ružnoće u ljepotu; vraćanje Bogu svakog tijeka povijesti; nadilaženje smrti životom.

Nasljedujući Mariju ili, bolje rečeno, sjedinjujući se s Marijom, živeći u njezinoj prisutnosti 24 sata dnevno, životni hod postaje uspon prema raju. Jetkosti uspona postaju blage ako dopustimo da nas ona uzme za ruku: njezina čista majčinska ruka ne poznaje umora.

Ona nas pripravlja na euharistijsko zajedništvo, ona nas prati kroz kušnje dana, ona čisti dušu od svake počinjene ružnoće; ona pred Božje prijestolje nosi naše prošnje i naše uzdahe; jer u zahvalnosti, poniznosti i poslušnosti uvijek prihvaćamo njezinu majčinsku nazočnost.

Prebivanje Djevice u nama – Djevice koja je zaručnica Duha Svetoga – obvezuje nas na evanđeoski život, dok nas posvećuje kao marijanska svetišta, koja možda nitko ne vidi, ali su ubrizgana u društveno tkivo kako bismo prenijeli njezinu dušu: služenje, poniznost, pobožnost, šutnju i žrtvu.

Tada će s neba svatko od nas izgledati kopija Djevice. I za dušu svakoga vrijedit će objava: “I ti možeš biti Majka Gospodinova”.

Moći biti Marija i darivati Isusa: živjeti Isusa živeći Mariju…

Ali onda je život uživanje – raj na zemlji.

 

Igino Giordani

 

Izvor: Novi svijet 7-8/2015

 

Print Friendly, PDF & Email