AG_headerdiary3-1536x437

 

Dnevnik Generalne skupštine – 3 od 26. siječnja 2021.

 

Stefan-Tobler m„Možda naša zadaća nije toliko davati svjetlo, već ulaziti u tamu, u blato, u očaj ljudi bez dostojanstva, […] u mnoštvo različitih oblika siromaštva današnjice?“ To provokativno pitanje vjerojatno je najviše obilježilo drugi dan duhovne obnove Generalne skupštine Pokreta fokolara.

 

U početnoj ekumenskoj molitvi iznova je istaknuta potreba za dubokim obraćenjem srca. Potom su švicarski reformirani teolog Stefan Tobler i čileanska psihologinja Paula Luengo obradili središnju temu o utjelovljenju. Što to znači da je Bog postao čovjekom, posljednji s posljednjima? I što za Fokolare danas znači živjeti i konkretizirati duhovnost jedinstva?

 

Silvina-Chemen mStručnjaci su iznijeli svoja promišljanja s dva komplementarna motrišta. Polazeći od mističnih zapisa Chiare Lubich, Stefan Tobler je istaknuo vrijednost utjelovljenja. „Za Chiaru to nije samo trenutak iz prošlosti, već nešto što je trajno promijenilo značenje svega stvorenoga i što svemu zemaljskome daje vrijednost vječnosti, ogromno dostojanstvo“, rekao je Tobler i zaključio: „Utjelovljenje će se nastaviti ako budemo imali jednostavne oči koje će otkrivati Boga u stvarnosti ovoga svijeta.“

 

Paula-Luengo mTo novo dostojanstvo koje svijet poprima kada ga gledamo u tom svjetlu, trebalo bi s naše strane izazvati promjenu perspektive, rekla je Paula Luengo. „Svoj identitet nećemo pronaći promatrajući sebe, već prigrlivši sve osamljenike“, kako kaže Chiara. Moramo „krenuti od čovječanstva s njegovim ponorima. Utjelovljenje je pokret koji zahtijeva blizinu i spuštanje.“

 

Do istog zaključka došli su Luigino Bruni, Talijan, profesor političke ekonomije i povijesti ekonomske misli, i Silvina Chemen, Argentinka, rabinka u Buenos Airesu, promišljajući o karizmi, proroštvu i utjelovljenju. Pitamo se je li i danas moguće govoriti o proročkoj dimenziji karizme? „Kad ima braće, ima i proroštva; kad ima bratstva, pojavljuje se glas [Božji]; kad smo uistinu zajedno, Bog se očituje“, pojasnila je Silvina Chemen.

 

Luigino-Bruni mNa susretima po skupinama pojavila su se mnoga pitanja o sadašnjosti i budućnosti Pokreta, poput pitanja o tome što znači ostati vjeran korijenima danas. „Karizmatičnim zajednicama vrlo je teško shvatiti da je prvotna povijest završena, ona prekrasna povijest koja je dala da sanjamo i otvorenih očiju gledamo nebo. Ali povijest će se nastaviti jer je obećanje bilo veće od onog prvog odijela koje je naša vjera obukla na prvom dijelu puta”, pojasnio je Luigino Bruni.

 

Ured za komunikaciju Pokreta fokolara

Print Friendly, PDF & Email