Emmaus-Assemblea 2014U Castelgandolfo stiglo preko 500 sudionika koji će se izraziti o bitnim temama za život Pokreta te izabrati vodstvo za narednih šest godina.

“Proglašavam Skuštinu službeno otvorenom”. Tim je riječima predsjednica  Pokreta fokolara Maria Voce 1. rujna otvorila toliko očekivani skup, čiji su sudionici pozvani izraziti se o bitnim temama za život Pokreta te izabrati predsjednicu, dopredsjednika i vijećnike za narednih šest godina.
Riječ za život ovoga mjeseca donosi rečenicu sv. Pavla Rimljanima: “Prigrljujte jedni druge kao što je Krist prigrlio vas na slavu Božju” (Rim 15,7). Maria Voce pozvala je nazočne da usvoje taj stav. Nije to neznatan i sam po sebi razumljiv napor, jer u Centar Marijapoli su pristigle osobe iz svih krajeva svijeta. Neki od njih nose bremena naroda pogođenih ratom, prirodnim katastrofama ili ekonomskim poteškoćama.
Pročitane su i neke poruke, među ostalim evangeličkog pastora iz pokreta mladih CJVM Esslingen Gerharda Prossa koji je napisao: “U prigodi vaše Generalne skupštine, šaljem vam tople pozdrave. Duboko sam svjestan koliko je ovaj trenutak važan za vas, za svakoga ponaosob i za sve pripadnike Pokreta fokolara. Pratim vas ovih dana, osobito u molitvama, kako bi Duh Sveti bio nazočan među vama, vodio vas i upravljao.”
Ohrabrenje i potpora stigli su i od fona (kralja) Fonjumetawa (Kamerun), u ime svih tamošnjih fonova prijatelja Fokolara. U svojoj poruci izrazio je želju za uspjehom ovog važnog duhovnog skupa u cilju pronošenja Chiarine baštine uzajamne ljubavi, prema sveopćem bratstvu.
Dr. Walter Baier, generalni tajnik mreže intelektualaca Europske ljevice “Transform!europe”, piše među ostalim: “Povezuje nas cilj pravednog, solidarnog i bratskog čovječanstva, gdje se razlike ne doživljavaju kao podjele, nego kao obogaćenje. […] Želim vam da budete mudri i da znadete prevesti vašu osobitost u današnji trenutak. U tome vam jamčim svoju blizinu.
Preko video zapisa, pozornost sudionika usmjerena je na baštinu utemeljiteljice Chiare Lubich.Generalna Skupština 2014 Na pitanje o budućnosti Pokreta nakon njezine smrti ona je u više prigoda izrazila vjeru da će Isus nazočan među onima koji se ljube u Njegovo ime (Mt 18,20), nastaviti voditi naprijed i sam Pokret.
Nakon ovog uvoda, započelo je donošenje prvih odluka, počevši od odobrenja pravilnika Generalne skupštine. Dani od 2. do 4. rujna bit će posvećeni duhovim vježbama.

Print Friendly, PDF & Email