Screenshot_2Generalna skupština na četvrtom je glasovanju jutros 12. rujna izabrala Mariju Voce (Emmaus) na drugi uzastopni mandat za predsjednicu Djela Marijina (Pokreta fokolara). Ovaj izbor plod je zajedništva 500 članova skupštine iz čitavog svijeta. Maria Voce prvi je put izabrana 7. srpnja 2008., neposredno nakon smrti Chiare Lubich.

Generalna skupština ove godine predstavlja Pokret u svoj njegovoj složenosti. Sačinjavaju je članovi različitih zvanja i naraštaja sa svih pet kontinenata, a obuhvaća i nekoliko uzvanika pripadnika drugih kršćanskih crkava, velikih nekršćanskih religija i osoba bez vjerskih uporišta. U ozračju stvarne suradnje rezultat je izglasala većina od dvije trećine članova s pravom glasa.

Nakon prva tri glasovanja slijedio je otvoreni dijalog na plenarnom zasjedanju. Na narednom četvrtom glasovanju članovi Skupštine usmjerili su svoje glasove predsjednici na odlasku. Glasovima je tako potvrđeno što je proizišlo iz dijaloga i zajedništva nazočnih.

Maria Emmaus Voce prihvatila je imenovanje koje je odmah potvrdio predsjednik Papinskog vijeća za laike kardinal Stanislaw Rylko. Potvrda izbora od strane Svete Stolice predviđena je Statutom Pokreta fokolara.

U svojim prvim izjavama Maria Voce istaknula je važnost zajedničkog rada kako bi se nastavilo što je započeto u prvom mandatu i važnost stvarnog zajedništva, što je posebnost djelovanja cijelog Pokreta pa stoga i njezina upravljanja.

Popodne se nastavlja glasovanje za izbor dopredsjednika, a u ponedjeljak će se izabrati članovi središnjeg vijeća Pokreta fokolara.

 

Print Friendly, PDF & Email