100614aU Castel Gandolfu održan seminar “Pokušaji dijaloga”

NetOne – mreža profesionalaca, studenata i djelatnika u medijima, nastala 2000. godine kao izraz Djela Marijina – Pokreta fokolara, organizirala je od 10. do 13. lipnja u Castel Gandolfu međunarodni seminar na temu „Pokušaji dijaloga”. Među gotovo 130 komunikatora iz različitih područja, okupljenih iz 16 zemalja cijeloga svijeta, bilo je i pet medijskih djelatnika iz Hrvatske. Sudjelovali su i znanstvenici i profesori s područja komunikologije, informatičari, filmski producenti, režiseri, glumci. Izmijenili su osobna i profesionalna iskustva s jednim ciljem – vratiti čovjeka u centar svoga rada, povećavajući vrijednost komunikacije s drugima, razumijevajući drugo ljudsko biće te promovirajući dobru komunikaciju u svijetu medija kojeg čine tisak, televizija, radio, internet i društvene mreže.

Mediji i ujedinjeni svijetaTijekom seminara održano je nekoliko okruglih stolova na teme: „Mediji su stvoreni da pomognu ljudima živjeti zajedno”, „Savjest, upravljanje i svrha medija”, „Komunicirati sutra”, „Nova komunikacija rodit će se iz života komunikatora” i „Nadilaženje analize bez nade”, nakon kojih se razvijala rasprava i iznošena su vlastita iskustva. Sva tri dana održane su i zanimljive radionice, a tijekom večernjih sati organiziran je umjetnički program. Dio svakodnevnog programa bile su minute nazvane „NetOne u svijetu”, kada su putem Skypa vođeni vrlo zanimljivi razgovori s članovima mreže iz Argentine, Koreje, Brazila i Kolumbije. Kroz zanimljive rasprave dotaknute su brojne teme – pravo na informacije, demokracija i komunikacija, suodgovornost za opće dobro, cijena informacije koja je postala javno dobro, konvergencija tehnologija u svim medijima, europsko i latinoameričko novinarstvo, edukacijska komunikacija nastala u Latinskoj Americi, razumijevanje i vrednovanje komunikacije putem reklama, prisutnost žena u svijetu medija, informacija kao svjedočanstvo, itd.

Mediji i ujedinjeni svijeta2Nedo Pozzi, direktor NetOne-a, istaknuo je kako je, pripremajući seminar, nekoliko puta pročitao govor Chiare Lubich kod utemeljenja NetOne-a i ostao iznenađen njegovim proročkim sadržajem koji je tih dana poprimio novu, aktualnu dimenziju. „Tada je rekla kako se ne može zamisliti da nova komunikacija može biti predložena ‘odozgor’, od strane kakve međunarodne organizacije ili institucije, nego da će se ona roditi iz života komunikatora koji kao model komuniciranja imaju ljubav i paradigmu profesionalnih odnosa”, rekao je, između ostalog, Pozzi te istaknuo: „Mi smo narod mreže, globalne mreže. Naše priče, poput onih koje smo ovih dana čuli, idealno su gorivo ove zajednice koja ide svojim putem. Iznenađenje je u tome da se nalazimo u mnogim glasovima koji se dižu iz ruševina koje ova kriza ostavlja iza sebe. Na nama je, narodu mreže, da stvaramo vijest, da budemo medij s našim bićem. Komunicirati je potrebno i bitno, a da bismo komunicirali, moramo se poistovjetiti s korisnikom. Komunikacija treba osvijetliti i predložiti pozitivno. Važan je čovjek, a ne medij, jer je čovjek kvasac društva, on je novost, vijest. Pozvani smo ne samo proizvoditi, već postati mediji, biti generatori kulture jedinstva, s lakoćom širiti mrežu satkanu od malih čvorova, sposobnu živjeti Chiarin ‘san Božji’, tj. jedinstvo.”

Mediji i ujedinjeni svijet3Na kraju trodnevnog seminara nazočnima se obratila Maria Voce, predsjednica Pokreta fokolara. „Razmišljajući što ću vam reći, tražila sam znakove i čini mi se da sam pronašla dva. Prvi je podsjećanje na Papu Benedikta XVI. koji je nedavno, govoreći o mladima, talijanskim biskupima rekao neka im Duh Sveti pomogne da nikada ne izgube povjerenje u mlade, nego ih potakne da im idu ususret, prihvaćajući ih zajedno s aktualnim životnim okruženjem koje uključuje i nova sredstva komunikacije. Drugi znak pronašla sam ovih dana u novinama, kada sam pročitala da će po prvi put za blaženika biti proglašen jedan novinar, pisac laik Manuelo Lozano Garrida – Lolo, čiji je život primjer i svjetlo za ovu profesiju – realno plemenitu i korisnu za izgradnju društva”, rekla je Maria Voce. Na kraju susreta sudionici su zaključili kako su tri dana bogata razmišljanjima, poticajima i susretima osnažila dijalog koji je započeo prije i bili izuzetna prilika za uspostavljanje novih kontakata te obogaćenje za sve sudionike.

 

Print Friendly, PDF & Email