EcoOne 2020

 

Pokret fokolara primio je 26. studenoga međunarodnu nagradu „Činim svoj dio“ akademije Kronos za svoje zauzimanje u korist očuvanja okoliša preko okolišne inicijative EcoOne. Među nagrađenima 2020. godine je i papa Franjo, a posthumno i norveški istraživač i antropolog Thor Heverdahl.

 

EcoOne 2020 aDrevna afrička bajka kaže kako je za vrijeme šumskog požara kolibrić, najmanji od ptica, letio prema vatri, dok su sve životinje bježale od nje. Kada ga je lav upitao što to radi, kolibrić je pokazao kap vode u kljunu i rekao: “Ja radim svoj dio posla!” Po toj je priči međunarodna nagrada dobila ime i dodjeljuje se već četvrti put. Akademija Kronos svake je godine dodjeljuje osobama, organizacijama i narodima koji su pokazali da su “učinili svoj dio” u zaštiti okoliša i klime.

 

Među osam nagrađenih ove godine nalazi se i EcoOne, međunarodna inicijativa Pokreta fokolara, koju promovira mreža profesora, akademika, istraživača i profesionalaca koji rade u znanostima o okolišu i nastoje obogatiti svoja znanstvena znanja dubokim humanističkim iščitavanjem suvremenih ekoloških problema (www.ecoone.org).

 

EcoOne 2020 bZbog pandemije nagrade nije bilo moguće uručiti, kako je bilo predviđeno, u dvorani Protomoteca u rimskom Kapitolu (Italija). Dodjela Pokretu fokolara upriličena je 26. studenog u međunarodnom sjedištu Fokolara u Rocca di Papa (Rim-Italija). Nagradu su uručili član nacionalnog odbora Akademije Kronos Vincenzo Avalle, u pratnji koordinatora Akademije za središnju Italiju Armanda Brunija i tri stražara okoliša. U ime Pokreta fokolara prof. Luca Fiorani, predsjednik inicijative EcoOne, preuzeo je diplomu i skulpturu kolibrića koju je od recikliranog metalnog materijala izradio umjetnik Renato Mancini.

 

„Ovom se nagradom želi dati poticaj i motivaciju svima koji se zauzimaju za zaštitu okoliša“, pojasnio je Vincenzo Avalle i nastavio: „Dojmila me se složenost aktivnosti Pokreta fokolara za okoliš izražena u EcoOne-u, podržanih od strane znanosti i u interakciji s politikom.“

 

EcoOne 2020 c„Vidim veliku sinergiju između nas, Akademije Kronos i Pokreta fokolara/EcoOne“ – pojasnio je Fiorani, primajući nagradu – „jer se nadopunjujemo: Kronos je nastao iz akcije, EcoOne je nastao iz promišljanja. Trebamo jedni druge. Kao Pokret fokolara možemo dati svoj doprinos u raznim područjima kulturnih studija. Treba istaknuti gospodarstvo i politiku koji su presudni za okoliš. A možemo ponuditi i našu međunarodnu dimenziju. Vidim mogućnost suradnje i vrlo jake sinergije. Postoji čitava galaksija subjekata koji rade za okoliš. Mislim da je došlo vrijeme kada sve te organizacije moraju surađivati.“

 

Akademija Kronos (www.accademiakronos.it) je nastavak i duhovni sljednik jedne od prvih organizacija za zaštitu okoliša – “Kronos 1991”. S oko 10 000 članova u Italiji i međunarodnim uredima i referencama, zalaže se za zaštitu okoliša i kvalitete života. U suradnji sa znanstvenim institutima i sveučilištima, Kronos nudi diplomu iz predmeta „Odgojitelj i komunikator okoliša“ i dva sveučilišna mastera iz „Zdravlja i okoliša“ te podržava nadzorno tijelo za prevenciju i informiranje o okolišu. Ali prije svega, poziva ljude diljem svijeta da učine svoj dio za zaštitu okoliša.

 

 

Print Friendly, PDF & Email