guerra b

 

Igino Giordani je napisao djelo Rivolta cattolica (Katolička pobuna) godine 1925., nakon što je Prvi svjetski rat proveo u rovovima i dok su u Europi puhali prijeteći politički vjetrovi. Donosimo ulomak iz novoga izdanja te knjige

 

Mir je znanost, mir je civilizacija i svjetlo. Isto kao što je rat neznanje, instinkt i mrak. Očekivati od pokolja bolju civilizaciju, kako se to činilo, tj. od zla dobro, od crnoga bijelo, isto je kao i očekivati od giljotine pedagoško poboljšanje glava što se režu.

 

Znanost, usmjerena na osmišljavanje alata za klanje, pridonijet će da naredni rat bude prožet istančanom, metodičkom i izvanredno glupom okrutnošću.

 

Strah određuje međusobne odnose ljudi. Pod utjecajem straha, ispaćene zemlje drže nerazmjerno velike i skupe vojske […].

 

Ima jedno rješenje: zamijeniti uzajamni strah međusobnim povjerenjem, a nepovjerenje prijateljstvom. No rješenje je suviše… lagano, pa stoga i teško provedivo. I dovelo bi na prosjački štap razne oligarhije.

 

Nepromišljenoj i uobraženoj mladeži, zastupnicima i javnim ljudima, priučenim novinarima i bankovnim glodavcima, površnim mladim damama i usidjelicama u komitetima, svim lakomim velikim i malim špekulantima, generalima i profesorima koji podržavaju rat … ja bih nametnuo rješenje da se opamete: poslao bi ih na deset minuta u jedan rov za vrijeme razornog bjesomučnog bombardiranja, gdje se razum gubi i sva se priroda buni. Kad bi netko izašao zdrav shvatio bi rat i prokleo ga.

 

Ovo časno društvo ministara, zastupnika i novinara koji nama što smo u njemu sudjelovali objašnjavaju značenje rata, treba shvatiti jednom zauvijek da ta opširna izlaganja u nama ostavljaju osjećaj mučnine. Mi želimo zaboraviti…

 

Mi hoćemo mir, vedrinu i da nasilje koje raspiruju splasne.

 

Tražimo li previše?

 

 

(Rivolta Cattolica, Edizioni Gobettiane, 2016, Roma, pp.10-13)

 

 

Print Friendly, PDF & Email