Rimini 2019m

 

Na 40. meetingu u talijanskom Riminiju 21. kolovoza 2019. Luigino Bruni predstavio je događaj poznat pod imenom Franjina ekonomija. Donosimo njegove spontano izgovorene riječi, kako smo ih uspjeli zabilježiti

 

Voditelj: Zašto je Papa pozvao mlade na ovaj događaj i objasni nam malo o čemu je riječ

 

Luigino: Asiz će biti događaj ekonomske prakse i misli mladih. Papa želi to. Kad sam se nedavno susreo s njim zajedno s biskupom Asiza Sorentinom, a prije godinu dana i sam, on mi je rekao: „Meni su jako na srcu mladi. Ja dolazim u Asiz zbog mladih. Sve treba biti usmjereno prema mladima“.

 

Današnja ekonomija puno govori o mladima, puno se radi za mlade i svi mi odrasli najviše volimo djecu i mlade. Ali naša ekonomija rijetko sluša mlade. Jer uvijek smatra da su u formaciji, da treba čekati dok ne postanu ne znam što, jer su s 20 godina već odrasli. Mi se u Asizu želimo zaustaviti i slušati što mladi moraju i imaju reći o ekonomiji. S dvije referentne točke.

 

Jedna referentna točka, stoljetna i beskrajna, je sveti Franjo. Bit ćemo u Asizu, a to nije slučajno jer Asiz je poruka, proroštvo i govori sam po sebi. Razmišljali smo da svaki dan mladima ostavimo slobodan 1 ili 2 sata da sami ujutro odu meditirati na mjesta gdje je Franjo susreo gubavca, gdje ga je poljubio, gdje se svukao, gdje je čuo kako mu raspeti Isus govori: „Idi obnovi moju kuću“. Da bi se upitali tko je gubavac danas za mene. Što to znači poljubiti gubavca u mojoj ekonomskoj aktivnosti, tj. da bude trenutaka, kako kažu mladi, slow think – sporog promišljanja. To znači usporavanje, ulaženje na vršcima prstiju, kao što je učinio Mojsije na brdu Horeb kada je skinuo sandale, jer ulazimo na drugačiji teritorij. Želimo da to bude ulazak u drugačiji prostor, gdje mladi mogu biti shvaćeni ozbiljno od strane nobelovaca. Mi ćemo imati mnoge važne goste: Yunus, Frey, Meloto, Petrini, Raworth, Sachs, Sen, Shiva i Zamagni, dakle imamo odrasle. Odrasli će biti pozvani slušati mlade, osigurat ćemo mjesta gdje će jedna mlada osoba moći razgovarati 20 minuta s dobitnikom Nobelove nagrade i izložiti mu svoj projekt poduzeća ili diplomskoga rada, imati osobni razgovor s njim.

 

Logo-EoF2020-tracciato-200x200Posljednjeg dana doći će papa Franjo kako bi sklopio savez s prisutnim mladima i pitat će ih, mislim: „Jeste li za to da se zauzmete za savez za novu ekonomiju?“ U duhu Asiza, svetoga Franje, dakle, za mir, za uključujuću ekonomiju, za siromašne, sa siromašnima. Otvorene su i prijave za taj događaj. Već je nekoliko stotina mladih iz više od 40 zemalja svijeta uputilo molbu za sudjelovanje. Priča svakoga od njih je predivna. Mi ih proučavamo jer na aplikaciji ima pitanje zašto žele doći u Asiz. Odgovori su nam jako važni jer na temelju toga mi sastavljamo program sa 20-ak mladih iz cijeloga koji izlažu svoje mišljenje.

 

 

Molbe za sudjelovanje na susretu u Asizu od 26. do 28. ožujka 2020. zaprimaju se na mrežnoj stranici https://francescoeconomy.org/ do 30. rujna.

 

 

Print Friendly, PDF & Email