Mali Isus Zadar (3)a

 

Chiara Lubich je prije mnogo godina dala zadatak mališanima – četvrtoj generaciji Pokreta fokolara – da za Božić podsjećaju ljude čiji se rođendan slavi. Naučila ih je da je Isus najveći božićni dar.

 

U tom se duhu tisuće djece u čitavom svijetu svake godine prisjeća da su mnogi “protjerali Isusa” i pozivaju ih da ga vrate u središte Božića. U tu svrhu izrađuju kipiće maloga Isusa u jaslama i nude ga ljudima koji možda ne znaju ili se ne sjećaju da je Isus važniji od božićne kupovine. Odlaze i na glavne trgove velikih gradova i u prodajne centre, daju ga i gradonačelnicima. Odlaze u domove za ostarjele. Privlače pozornost svojim štandovima, pjesmama, priređuju božićna slavlja za mnogo djece.

 

Mali Isus Zadar (8)

U vrijeme došašća, sad već prošle godine, s posebnim žarom su se u akciju uključila i djeca iz Zadra. A sve je započelo na njihov poticaj. Jedan je dječak izrazio želju da počnemo izrađivati kipiće malog Isusa iz gipsa. Dobili smo i odgovarajuće kalupe i pogledali film o tome kako ih djeca diljem svijeta već izrađuju. Prikupljenim prilozima podržavaju se dva socijalna projekta u svijetu, a mi smo dodali i potrebitu djecu u Zadru.

 

Radionice su započele s radom 1. prosinca. Bili smo iznenađeni odazivom. Bilo je tu djece, roditelja, baka, djedova i mladih.

 

Sastajali smo se obično nedjeljom, ali kako je štrajk u školama malo duže potrajao, djeca su imala malo više vremena pa smo se sa nekima i kroz tjedan sastajali i to vrijeme iskoristili za druženje i za gore navedenu akciju.

 

Akciji se pridružilo i nekoliko djece iz škola „Zadarski otoci “ , „Bartula Kašića“ djeca iz vrtića „Voštarnica“, „Backstage  bar“ u kojem su naši  radovi bili izloženi tijekom cijelog  Adventa do Badnjaka. Kipiće smo dijelili u gradu na Adventu, na sajmovima, u nekim školama, prijateljima i rodbini.

 

Mali Isus Zadar (1)Jedan dio prikupljenih sredstava u dogovoru sa predstavnicom udruge „Zadarsko srce“ već je proslijeđen djeci „Udruga za autizam Zadar“, a drugi dio ćemo proslijediti za socijalne akcije pokrenute u svijetu.

 

Zahvaljujemo od srca svima koji su na bilo koji način podržali ovu akciju, a posebno onima koji su se radovali Slavljeniku i ovoga Božića primili kipić našeg malog Isusa.

 

Na kraju zahvaljujemo i sportskoj školi „Loptica“ koja nam je ustupila svije prostore za radionice, kao i za Božićnu predstavu i druženje.

 

 

Print Friendly, PDF & Email