Emmaus - FaroPredsjednica Pokreta fokolara Maria Emmaus Voce s dopredsjednikom Giancarlom Falettijem od 6. do 10. kolovoza boravila je u gradiću Faro u Križevcima

Povod ovom neslužbenom posjetu središtu Pokreta za Hrvatsku i Jugoistočnu Europu bio je susret s međunarodnim tajništvom redovnika – jednom od 22 grane Pokreta fokolara – koji su se okupili u Celju, u susjednoj Sloveniji, a za susret s predsjednicom odabrali su najbliži gradić svjedočanstva – Faro. Tako je Maria Voce po prvi put posjetila jednu zemlju istočne Europe. Posjet je bio i neočekivani dar za fokolarinke i fokolarine iz Hrvatske i drugih zemalja jugoistočne Europe, za zajednice Pokreta u Hrvatskoj, stanovnike gradića Faro, kao i za mlade GEN koji su tih dana imali svoju međunarodnu školu života.

Međunarodno tajništvo redovnika

Godišnji susret s predsjednicom uobičajen je za predstavnike mnogih redovnika koji su novu limfu duhovnosti jedinstva ucijepili u korijen karizme svojih utemeljitelja.
U razgovoru s njima Emmaus i dopredsjednik Faletti dodirnuli su razne teme važne za život čitavog Pokreta fokolara u radnoj godini koja započinje nakon ljeta. Emmaus je među ostalim rekla: “Protekle godine razmatrali smo o Božjoj ljubavi i dopustili smo da nas On ljubi: radosti, poteškoće, neočekivana providnost, sve su to bili različiti znakovi njegove ljubavi. U godini koja započinje mislim da nas On izaziva da mu odgovorimo, kako bi vidio što znamo i kamo nas može odvesti uzajamnost. Stoga vršiti Njegovu volju i probuditi našu težnju prema svetosti. Ali ne sami: to je moguće samo u jedinstvu. Zajedničarska svetost, dakle, svetost čitavoga Djela. Vršiti Božju volju, bit će to naš odgovor na ljubav.”
Jedan je redovnik upitao kako pomoći Crkvi u ovom teškom trenutku. Emmaus je odgovorila uobičajenom neposrednošću i vedrinom: “Imam dojam da Marija želi pomilovati Crkvu, da je želi lijepu, također i preko nas. Ako je onakvo kakvo treba biti, Djelo Marijino – poput malene kćeri – doprinosi ljepoti svoje majke”. Dopredsjednik Faletti dodao je da poteškoće pomažu da padne što je suvišno, sve ono što nije Bog.
U nastavku dijaloga došlo je do izražaja da se danas više nego nekad od svakog redovnika traži više mašte, inicijative i osobne zauzetosti: biti aktivan kvasac u zajednicama svijeta, odgovoran se samo za svoj mali ili veliki krug aktivnosti, nego za sve, tako da se ide naprijed kao tijelo.

Emmaus - Faro2Jedinstveni sklad

Te večeri u Faro je pristigla veća skupina članova Pokreta svih naraštaja iz raznih gradova Hrvatske. Mogle su se vidjeti i bogate slavonske narodne nošnje te čuti veseli kliktaji. Susret s predsjednicom bio je radostan, spontan i srdačan. U jednosatnom programu predstavili su joj pjesme tipične za razne krajeve, igre, igrokaze, popraćene riječima dobrodošlice.
U završnom pozdravu Emmaus je istaknula ono što je bila podloga cijeloga dana: “Uzajamna ljubav među svima omogućila je da od mnogih naroda i jezika prisutnih ovdje u Marijapoliju Faro učinimo jedinstveni sklad. Ako svatko po povratku u svoj grad ponese sa sobom ovaj sklad, onda s pravom možemo reći da je gradić svjetionik za mnoge.”

Emmaus - Faro3Svjetionik

Svoj dolazak Emmaus je iskoristila i za razgledavanje gradića, za upoznavanje njegovih stanovnika i aktivnosti.
Osim fokolara i obitelji koje su ovdje stalno nastanjene, prisutna su i mala proizvodna i prodajna poduzeća ekonomije zajedništva: poljoprivredno dobro sa šljivikom, prodaja cvijeća na veliko “Plantart”, automehaničarska radionica “Bestim”, uz poduzeće “Stellae Fari” koje obuhvaća proizvodnju čarapa, frizerski salon i veleprodaju artikala za ugostiteljstvo “Leone”.
Emmaus je posjetila i dječji vrtić Zraka sunca, nastao 1995. godine, s 4 mješovite skupine za 110 djece od 3 do 6 godina.
Integrirajući agacijansku pedagogiju s odgojnim načelima koja su plod karizme Chiare Lubich – osobito kultura davanja, odgoj za poteškoću, za bol, za mir, za prihvaćanje drugačijega i umijeće ljubavi – u vrtiću se radi na cjelovitom odgoju ličnosti djece i na razvoju njihovih kognitivnih i komunikacijskih sposobnosti. Nakon 15 godina, zahvaljujući suradnji sa studijskim centrom Educazione e unita, ovo iskustvo postaje dragocjeni znanstveni doprinos za izradu paradigmi pedagogije zajedništva i na akademskoj razini, u suradnji s Učiteljskim fakultetom u Zagrebu i u Skopju.
Emmaus i Giancarlo na kraju su se upisali u knjigu gostiju. “Djeci i svima onima koji s njima žive umijeće ljubavi, s najvećom zahvalnošću za zrake sunca koje obasjavaju i griju moje srce”, napisala je Emmaus, a Giancarlo: “Nastavljam s vama, djeco i nastavnici, bacati kocku ljubavi, kako bi svaki dan bio prepun radosti”.
U tih nekoliko dana posjetili su i druge prostore gradića, među njima i prostorije Novoga svijeta, gdje se priprema naš mjesečnik i knjige.
Navečer je slijedio susret s obiteljima koje žive u gradiću i daju svoj doprinos među ostalim i u poduzećima ekonomije zajedništva. Neke od njih su proživjele i ratne strahote, no nisu izgubile pouzdanje u Božju ljubav koja sve pobjeđuje. Emmaus sluša njihova svjedočanstva kao i zahvalnost što mogu biti dio gradića. Na kraju im kaže: “Gradić se sastoji od kuća, stabala, ulica, no nadasve od osoba koje svjedoče uzajamnu ljubav i daju taj pečat čak i stijenama, skladnim kućama, svemu. Bez vas gradić ne bi postojao. Vaša uzajamna ljubav opravdava njegovo ime – Faro i pali njegovo svjetlo.” Giancarlo dodaje: “Vašom snagom i ustrajnošću vi ste obećanje mnogih plodova u budućnosti.”

Fokolarini

8. kolovoza bio je predivan sunčan dan i lica fokolarina i fokolarinki iz Hrvatske i okolnih zemalja koji su za ovu prigodu došli u Faro susresti svoju predsjednicu blistala su posebnom radošću. Na svom susretu govorili su joj o životu u tako različitim narodima, koje je povijest razdijelila bolnim zidovima, ratovima i nerazumijevanjima. Pripovijedali su joj o radostima i poteškoćama, nadama i odlukama: “Ili živimo zaljubljeni u Boga, ili nema smisla ono što radimo”. Emmaus je odgovorila zahvaljujući im za njihovu vjernost, jer “iako govorite različite jezike, različitih ste vjeroispovijesti i podrijetla, svi pripadate jednom narodu Božjemu”. Giancarlo je dodao kako je dirnut što su tako snažno “srce u služenju zajednicama Pokreta”.
“Upravo sam se osobno susrela s Emmaus. Nisam imala osjećaj da razgovaram s predsjednicom, toliko je bilo jednostavno i prirodno. Ali koliko mudrosti! Nisam sama, mogu nadilaziti poteškoće i s njom koja je uvijek uza me”, rekla je to jedna mlada fokolarina iz Rusije i nastavila uz osmijeh: “Avantura ideala jedinstva je uzbudljiva. Zahvaljujući njemu sve više otkrivam ljepotu onoga što nudi tradicija moje Pravoslavne crkve. Ovaj ideal je baš stvoren za nas! Kad sam na početku upoznala Chiaru i čitala njezine knjige, bila sam sigurna da je i ona pravoslavka!” Posjet predsjednice Faru bio je i prilika za odvojeni susret s pravoslavnim fokolarinkama i fokolarinima iz Rumunjske i Rusije.

Mladi

“Ostavili smo naše obitelji da bismo došli ovdje, ali vrijedilo je! Susresti se na tjedan dana s 55 braće iz različitih zemalja snažno je iskustvo”, kaže mladić iz Mađarske. Mladi su primili Emmaus na svoj način, uz pjesmu i pljesak, radosno i slobodno. “Ono što se ovdje događa, ono što shvaćam ovih dana, može promijeniti moj budući život. Nešto fantastično!” kaže jedan Gen iz Španjolske.
Emmaus prihvaća potvrđujući: “Ne brinite se da shvatite sve. Dovoljna je i samo jedna misao, koja vam je ovih dana ostala u duši, da vam promijeni život.” I Nastavlja: “I ja osjećam da u vama imam 55 braće, jer dijelimo isti ideal – preplaviti svijet ljubavlju. Velika je radost biti ovdje s vama i biti dio ovoga blaženog naroda koji pripada Bogu, kako čitamo u sv. Pismu. Giancarlo je poželio GEN da dožive ljubav koja neće imati granica.
Pozdravljajući ih Emmaus se na kraju ispričala se što im je prisiljena ostaviti sve bombonjere i slatkiše koje je dobila, jer sav taj teret ne može ponijeti sa sobom.

Ovim posjetom gradić Faro i sve njegove realnosti dobili su snažan impuls, a riječi koje je Emmaus uputila njegovim stanovnicima odzvanjale su kao novi izazov: “Neka vas ime Faro potiče da budete svjetlo koje rasvjetljava, da živite tako da ljubav pali Svjetionik (Faro). Ako postoji ljubav među svima, gradić je onaj svjetionik (Faro) koji mora biti”.

 

Print Friendly, PDF & Email