Annamaria i Danilo ZanzucchiiPapa Benedikt XVI. odredio da supružnici Anna Maria i Danilo Zanzucchi pripreme razmatranja za križni put Velikog petka u Koloseumu koji će se prenositi preko Mondovizije

 U godini kada će se održati VII. Svjetski susret obitelji u Milanu od 30. svibnja do 3. lipnja, razmatranja koja prate tradicionalni križni put Velikog petka (6. travnja u Koloseumu) odnosit će se na tematiku obitelji. Ovo je prvi put da taj zadatak dobiva jedan bračni par, Anna Maria i Danilo Zanzucchi, bivši savjetnici Papinskog vijeća za obitelj i vjenčani fokolarini (petero djece, 12 unučadi). Među prvima od osoba u braku slijedili su put jedinstva koji je otvorila Chiara Lubich. Zajedno s Iginom Giordanijem prvi su suradnici i animatori pokreta Nove obitelji, tog projekta širokog spektra djelovanja nastalog 1967. godine iz Chiarine želje da u središte ove temeljne stanice društva, danas toliko udarane, vrati zalaganje da se uzajamno ljube, s osobitom pozornošću prema razjedinjenim obiteljima, prema razvedenima, udovicama, napuštenoj djeci, prema svim graničnim situacijama. Unutar Novih obitelji oni i danas daju svoj dragocjeni doprinos jednostavnošću koja im je svojstvena. Iako su navikli na neprestana iznenađenja, svojstvena svakom djelu izraslom iz jedne karizme u Crkvi, poziv vatikanskog državnog tajništva da ove godine pripreme razmatranja za postaje križnoga puta, došao je posve nepredviđeno.

Postavili smo im dva pitanja.

Ovo je prvi puta da je jedna obitelj dobila takvo zaduženje. Kako ste primili poziv?

Anna Maria: “Prva reakcija bilo je veliko iznenađenje ali i strah, jer nije lako postaviti se pred križni put, Isusov put prema križu. No, nastojali smo to učiniti što je moguće bolje, onoliko koliko smo sposobni, utječući se Bogu i našem osobnom jedinstvu s njim. Odmah nam je bilo jasno da to treba biti križni put viđen okom obitelji. Bila je to prava meditacija, nešto vrlo duboko, jer ne može se pisati o Isusu u tim trenutcima a da ih ne proživljavamo iznutra.

Pokušali smo tekstovima dati pečat životnog iskustva, ali i misli sazrele tijekom mnogih godina u kontaktu s tisućama bračnih parova.”

Kako ste radili na izradi tekstova?
Danilo: “Kao polazište uzeli smo nekoliko kratkih tekstova raznih postaja od posljednjih godina. Komentare smo osmislili u dva glasa, crpeći na našem osobnom iskustvu, ali i iskustvu mnogih drugih obitelji iz Pokreta. Osim toga, dragocjena su nam bila mišljenja i prijedlozi prijatelja. Koliko li smo samo varijanti teksta napravili dok smo došli do konačne!”

 

Print Friendly, PDF & Email