UEZ EoC Zagreb 1/2020

 

U organizaciji Udruge za Ekonomiju zajedništva u utorak, 28. siječnja 2020. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana je međunarodna konferencija pod naslovom „Nadahnuta ekonomija za ujedinjeni svijet“.

 

Konferencija je okupila preko 130 sudionika iz hrvatske poslovne i akademske zajednice, te predstavnike iz Srbije, Slovenije, BiH, pa čak i Meksika i Singapura, zainteresiranih za područje Ekonomije zajedništva i drugih alternativnih, održivih ekonomskih modela.

 

U prvom dijelu održan je panel pod nazivom „Potraga za ekonomijom koja nadahnjuje”. Svoja razmišljanja o navedenoj temi iznijeli su prof. dr. sc. Domagoj Sajter (Ekonomski fakultet u Osijeku), doc. dr. sc. Mirna Valdevit (Ekonomski fakultet u Zagrebu, prof. emeritus), te izv. prof. dr. sc. Domagoj Hruška iizv. prof. dr. sc. Ivana Marić (Ekonomski fakultet u Zagrebu). Panelisti su uveli publiku u Ekonomiju zajedništva govoreći o rastu zanimanja za sustavno drugačiju ekonomiju nakon financijske krize 2008. godine, o povijesti projekta, kao i o dubokoj ljudskoj potrebi traženja višega smisla u svemu što čine, pa tako i u ekonomiji koja je sve donedavno za primarnu težnju čovjeka dominantno smatrala utrku za većom količinom materijalnih dobara. Viši smisao, svrha postojanja i rada poduzeća – sve su to prvotna pitanja na koja je važno odgovoriti kako bi se moglo izgrađivati dobro društvo, a koja ne samo da se nisu postavljala, nego su se i namjerno izbjegavala.

 

Panel

 

Središnji događaj konferencije bilo je predavanje gospodina Lawrenca Chonga iz Singapura, generalnog direktora globalne konzultantske tvrtke Consulus pod nazivom “Nadahnuta ekonomija za ujedinjeni svijet“. U sklopu predavanja prezentirana je ekonomska vizija dobitnice UNESCO-ove nagrade za mir, Chiare Lubich, utemeljiteljice Ekonomije zajedništva.

 

Energični, gorljivi, nadahnuti stil predavača te duboki sadržaj predavanja oduševili su mnoge sudionike. Zbog neodrživosti postojećeg ekonomskog sustava istaknuta je važnost poruke Chiare Lubich koja je na nov, svjež način uspjela okupiti mnoge, vrlo različite ljude u pokret koji se sastoji od kršćana, muslimana, budista i ostalih vjeroispovijesti, kao i ljudi dobre volje bez izrazitih religijskih uvjerenja. S odmakom vremena, a u suvremenom, današnjem svijetu koje se sve više razjedinjuje i pod utjecajem je autoritarnih, populističkih, uskogrudnih i kratkoročnih politika, njen se život i djelo opravdano čine osobito vrijednima. Stvorila je pokrete koji okupljaju ekonomiste, političare, znanstvenike, sportaše, učitelje, umjetnike, i to na praktičan način, ne samo riječima, već i konkretnim akcijama. Prije nego je pokrenula Ekonomiju zajedništva Chiara je krenula iz osobe vjere u osobu jedinstva, prema globalno proširenom pokretu usmjerenom na oblikovanje novog čovječanstva. Zato je i papa Franjo, podržavajući Ekonomiju zajedništva, sugerirao da nije dovoljno samo dati višak dobara, da redistribucija nije ni trajno ni održivo rješenje, nego da se treba vratiti izvornoj viziji Ekonomije zajedništva, i to tako da se aktivno radi na kompletnoj, sustavnoj promjeni ekonomije.

 

UEZ EoC Zagreb 1/2020

 

Gostujući predavač istaknuo je da današnja industrija konzaltinga generira poslovne odluke vrijedne bilijun dolara, ali svejedno se ne može očekivati da će oblikovati novu kulturu. Zato su njegov tim i on usmjereni na sustavni redizajn mišljenja i prakse menadžmenta, i poslovnog svijeta. „Moramo smisliti kako biti dovoljno veliki da utječemo na politiku, poslovne modele i mijenjamo kulturu. Nakon što smo bili na susretu s papom Franjom, krenuli smo jačim tempom kako bismo utjecali na vođe, poduzeća i sferu digitalne ekonomije. Čak i unutar našega tima nastalog u Singapuru, a koji danas djeluje u 16 država, u upravljačkoj strukturi imamo predstavnike iz cijeloga svijeta i time svjedočimo jedinstvo. Time prakticiramo novu kulturu davanja unutar nas samih s ciljem pronalaženja sustava za oblikovanje svijeta prema dobru“. Ljubav prema bližnjemu kao model redizajna poslovanja – vjerojatno je najradikalnija vizija koju je ikad lansirala neka konzalting tvrtka.

 

U sklopu konferencije održana je i prezentacija 30 postera – radova znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva, vezanih uz različite teme iz područja ekonomije zajedništva te održive ekonomije.

 

Za uez.hr: Ana Aleksić, Domagoj Sajter, Hrvoje Lovrić

 

 

Pogledajte prilog Laudato televizije:

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email