Intervju s Marijom Voce o glavnim temama Sinode

 

Maria Voce imala je svoje izlaganje na molitvenom bdjenju na Trgu sv. Petra u subotu 3. listopada, uoči otvaranja Sinode o obitelji. Novinarka Radija Inblu postavila joj je nekoliko pitanja.

 

Sinoda Maria VoceZašto je toliko važna molitva?

Jer kao kršćani mislimo da na Sinodi treba nadasve raditi Duh Sveti; jer osjetljivo je ovo vrijeme i mnogo glasova se čuje u medijima. No velika očekivanja može ispuniti samo Duh Sveti, kako On želi, a ne kako misle ljudi. Stoga je najvažnije upravo tražiti kroz molitvu njegovu posebnu pomoć, za Papu prije svega i za sve sinodske oce.

 

Ona pomaže proširiti pogled…

Obitelj je u ovom trenutku dio čovječanstva koji najviše trpi. Na neki način obitelj je kao bolesna kći u koju Crkva upire pogled ljubavlju majke koja je želi ozdraviti. Crkva čini ovaj čin pastirskog obraćanja prema jednom svom članu koji trpi. Mislim da se svi mi trebamo postaviti tako.

Sinoda obiteljSmatram da se očekivanja tko zna kakvih velikih promjena sa stajališta nauka i zakona za reguliranje bračne institucije neće ostvariti. Mislim da je najveće očekivanje pitati same sebe kao Crkva na koji se način trebamo mi preobratiti prema toj trpećoj braći, danas na poseban način jer su napadnuta sa svih strana: od politike do ekonomskih lobija i od onih koji iz nevolje obitelji pokušavaju izvući nove mogućnosti za svoje vlastite interese.

Pokret fokolara uvijek je bio pozoran prema obitelji i oduvijek je nastojao gledati na sve obitelji svijeta. Imamo i ogranak posvećen nadasve obitelji. Vodimo računa o pripremi za brak, kako bi mladi ljudi mogli svjesno u nj ući, pomažemo im koliko je moguće pronaći posao, stan i drugo što omogućuje zasnivanje obitelji.

Sinoda obitelj aA kad se jednom vjenčaju, pratimo mlade parove na njihovom novom putu, tako da kad se pojave prvi znaci moguće krize, što je potpuno prirodno, nađu zajednicu koja ih je spremna prihvatiti, da osjete kako nisu prepušteni sami sebi, da je ljubav zajednice uvijek na oprezu i da brine. Posljednjih godina priređujemo tečajeve i za parove u krizi, sa stručnjacima koji su za to pripravljeni. Brinemo za rastavljene kao i za rastavljene i ponovno civilno vjenčane; dajemo im osjetiti da su, iako u takvoj situaciji, članovi zajednice i kao takve ih zajednica voli, poštuje ih u njihovu dostojanstvu djece Božje. Pomaže im otkriti da pripadnost zajednici nije samo primanje euharistije nego je sačinjavaju trenuci ljubavi življeni zajedno, dijeljenje patnja i radosti, dajući im doživjeti Božju blizinu i blizinu Crkve. Sinoda traži od nas da učinimo to obraćenje svi zajedno i to smatram vrlo važnim.

Ipak ne mislim da se pogled mora ograničiti na obitelji ponovno civilno vjenčanih. Sinoda se bavi obitelji u čitavom njezinom životnom vijeku: udovištvo, roditelji i mladi koji ne nalaze posao, izbjeglice, djeca itd.

Potrebno je gledati obitelj kao sliku današnjega društva. Današnje čovječanstvo trpi u obitelji. Današnje čovječanstvo mora preuzeti tu patnju obitelji i osjetiti njezinu težinu u svom tijelu.

 

To je onda mjesto susreta izlazeće Crkve, što papa Franjo stalno potiče?

Svakako! Štoviše, mislim da se baš na tom mjestu može svjedočiti mogućnost dubokih osobnih odnosa, ne samo onih preko mobitela ili interneta, nego bližnjega s bližnjim: s prijateljima djece i njihovim roditeljima, primjerice.

Uloga nas laika je da budemo uza sve, da izađemo iz svog sigurnog dvorišta kako bismo s njima hodali iz dana u dan u školama, na poslu, u svakodnevnim poteškoćama. Zato su i laici nazočni na Sinodi, pa tako i mi imamo tu radost da je jedan naš bračni par pozvan kao slušatelji. To su Maria Angelica i Jose Luis iz Kolumbije.

 

FamigliaRojas_PapaFrancesco-CopyProšle je godine bio jedan bračni par iz Ruande, zar ne?

Da. Mislim da ti vjenčani laici donose sve izazove što ih zajedno s drugima prihvaćaju i žive. Naravno da i sinodski oci dolaze bogati iskustvima, glasovima, patnjama koje su sakupili po svijetu. No lijepo je i to uspoređivanje između ministerijalne Crkve i laikata. Crkva je jedinstvena stvarnost gdje laici i svećenici zajedno, narod Božji u hodu, brine o svoj svojoj djeci.

 

Print Friendly, PDF & Email