Napusteni Isus

 

Na današnji dan prije mnogo godina (24. siječnja 1944.) Chiari Lubich se objavio Isus Napušteni. Ona ga je potom u svome životu slijedila dosljedno i vjerno. U ovom nas tekstu poziva da upremo pogled u Njega…

 

Sveti Pavao u Poslanici Hebrejima piše: „…postojano trčimo pogleda uprta u Isusa“ (usp. Heb 12,1-2).

 

Život je često utrka s preprekama. Postoje kušnje, postoje različite patnje. Eto zašto moramo držati pogled čvrsto uprt u Isusa, štoviše u Isusa Napuštenoga. Ovoga bih se puta stvarno željela obratiti osobito onim osobama – a imam ih u mislima nekoliko – koje prolaze duhovne ili tjelesne kušnje i reći im: „Gledajte u Isusa Napuštenog i naći ćete odgovor“.

 

Isus Napušteni je uzor kako se nadilaze kušnje.

 

Jedan vid Isusa Napuštenog, možda i jedan od najbolnijih, jest kad se netko tko je sav svoj duhovni život prožeo vjerom u Božju ljubav, uslijed raznih okolnosti, osjeća napuštenim od Njega. Ipak i u toj situaciji on mora gledati u Isusa Napuštenog. Nije li Isus rekao da će ga svi ostaviti, ali će Otac uvijek biti s Njim?

 

No u napuštenosti se događa suprotno. Čini se da ga je Otac ostavio. To je strašno, tragično. A što On radi? Ispušta glasan vapaj, ali zatim se iznova predaje Ocu.

 

Isto moramo učiniti i mi u takvim okolnostima. Mislim da ti trenutci pred Bogom imaju veliku vrijednost. Isus je svojom napuštenošću ispunio Otkupljenje. Mi ćemo, po našoj napuštenosti sjedinjenoj s Njegovom, biti pročišćeni i pomoći ćemo tko zna kolikim dušama.

 

Isus Napušteni uistinu je rješenje svakog problema. U Njemu nikada nećemo naići na razočaranje, već ćemo dobiti objašnjenje svih naših kušnja. Zato hrabro! Uprimo pogled u Njega kako bismo prevladali svaku prepreku u utrci našega života.

 

Chiara Lubich

 

(Na telefonskoj konferenciji, Mollens (CH), 14. kolovoza 1986.)

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email