EZ IMG-8098

 

Međunarodni kongres u gradiću Faro

 

Na tragu međunarodnoga skupa održanog u studenome prošle godine u Rimu pod nazivom Proročka ekonomija, 2. ožujka u gradiću Faro u Križevcima održan je kongres kojemu je nazočilo oko 120 sudionika zauzetih u projektima održivog razvoja, najvećim dijelom iz Hrvatske i Srbije, zatim iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Slovačke, te iz Filipina i Meksika.

 

Nekoliko dana ranije održavao se i susret partnera projekta Sycamore sa sudionicima iz poduzetničkih četvrti Lionello iz Loppiana, Arco Iris iz Portugala, AIPEC, Novi horizonti i Formamentis iz Italije, koji su se istovremeno pripremali i za priključenje kongresu o osnaživanju lokalnih zajednica.

Predstavnica Ekonomije zajedništva iz Italije, ekonomistica Rebeca Gomez, vrlo je sadržajno govorila o iskustvu Proročke ekonomije u Rimu i time uvela nazočne u srž teme kongresa, dok je profesor Fabio Reali pojasnio zašto nam je danas potrebna nova ekonomija.

EZ IMG-8091

 

Uslijedila su predavanja vezana za promjene i održivi razvoj: prof. Bruna Taribi o regenerativnoj poljoprivredi, Robert Pašičko o promjenama što ih može donijeti zajedničko financiranje (Crowfunding academy), zatim Teo Petričević iz ACT grupe (prvi konzorcij društvenih poduzeća u Hrvatskoj) o mjerenju utjecaja na društvo, a Nenad Maljković iz Ecolise govorio je o važnosti zajednice stručnjaka i praktičara.

 

Na kraju su mladi predstavili projekt „Svijet bez gladi“ kao i inicijativu 16-godišnje djevojčica iz Švedske Grete Thunberg o klimatskom promjenama, pozvavši nazočne da 15. ožujka podrže njezin štrajk za klimu.

 

U dvorani se osjećalo optimistično ozračje: „Svi smo bili iznenađeni kvalitetom prijepodneva“ (Pietro Isolan). „Uvjeravam vas da u cijeloj Hrvatskoj ne postoje takvi mladi! Predivni su! Podržavam inicijativu Grete Thunberg i obećavam da ću za 15. ožujka sakupiti 500 potpisa“. (Zoran Scala, novinar Radio Rijeke i aktivist za klimatske promjene).

EZ IMG-8095

 

U poslijepodnevnom dijelu uslijedila je razmjena konkretnih iskustava: Summerjob u Sloveniji (aktivnost mladih za pomoć siromašnima); Volim Križevce (zaklada za lokalni razvoj i solidarnost); inicijative grupe građana jedne zagrebačke gradske četvrti za zajedničko dobro; Udruga Vestigiumi – proizvodnja ekološkog octa u Vojvodini; Cash mob u Italiji; projekt Sycamore i škole društvene ekonomije; akcije u školama vezane za projekt Leaving peace i osobno iskustvo o suupravljanju. Potom su uslijedile radionice (Održiva zemljoradnja; Digitalizacija i održivi razvoj, Odgoj za održivi razvoj, Proizvodnja ekoloških sredstava za čišćenje itd.).

 

Dan je zaključen odlukom da s ekološkim promjenama počnemo prije svega u vlastitom životu (voditi računa o minimalnoj potrošnji, izbjegavati korištenje plastičnih materijala, stvarati nove i pozitivne odnose, organizirati nešto konkretno za 15. ožujka…), a zatim i promovirati ekološku proizvodnju i održivi razvoj, osobito u školama i na fakultetima poljoprivrednog smjera.

 

Lokalna postaja Radio Križevci pripremila je emisiju o događaju gdje je istaknuto da je kongres plod višegodišnjeg rada i zalaganja Udruge za Ekonomiju zajedništva u promicanju promjena i svjetskih trendova kojima se nastoji promijeniti društvo i sustav u korist ljudi, planeta i budućnosti u vrijeme kada planet Zemlja doslovno vrišti zbog bezumne eksploatacije svih živih bića, šuma, voda, zemlje itd. na račun trenutnih i budućih generacija, a sve radi zgrtanja moći i resursa nekolicine pojedinaca na ključnim pozicijama. U vrijeme kada se suočavamo s neviđenom krizom onečišćenja, psihosocijalnom krizom, krizom identiteta, otuđenosti od prirode i osjećaja zajedništva, svakodnevno hranjeni negativnošću i osjećajem beznadnosti i straha, u malim Križevcima pušu vjetrovi promjena koji nagovještaju novo doba, komentirali su.

 

 

Print Friendly, PDF & Email