Godina milosrđa u svakome od nas obnavlja vjeru da je Bog ljubav, vraća nas biti života,  praštanju i milosrđu, dijalogu sa svima. Rekla je to predsjednica Fokolara pred kamerama televizijske postaje TV2000

Emmaus Chiara Papa

U emisiji “Bel tempo si spera” (Nadamo se dobrom vremenu) talijanske katoličke televizije TV2000 od 14. prosinca tema je bila izvanredni jubilej milosrđa. TV gledatelji su imali prilike “putovati” katedralama svijeta, dan nakon otvaranja svetih vrata. Na poziv voditeljice emisije Lucije Ascione gošća u studiju je bila Maria Voce.

Među raznim etapama ovog simboličkog putovanja, vodio se dijalog na razne teme, počevši od značenja Jubileja. “Godina milosrđa vodi nas odvažnosti da vjerujemo da je Bog Ljubav. Mislim da je u ovom trenutku, kada izgleda da je sve postalo relativno, potreban upravo povratak bitnome, vjeri u Ljubav”, rekla je Maria Voce.

U drugom momentu je rekla: “Nažalost suvremena kultura govori o srdžbi, o zahtjevima, povrijeđenim pravima, a sve to vodi k žalosti i potištenosti. Mi želimo nositi povjerenje, praštanje, uzajamnu ljubav. Želimo gledati svijet kao jednu obitelj, obitelj djece Božje. A Bog je milosrđe, Bog je Ljubav.” Predsjednica je također rekla: “Sviđa mi se što Papa nije otvorio jedna sveta vrata, nego mnoga sveta vrata. I vrata ćelije u zatvoru, rekao je papa Franjo, mogu biti sveta vrata. To je upravo znak milosrdne ljubavi Oca koji čeka povratak svih, ne isključujući nikoga.”

Lucia Ascione podsjetila je na riječi pape Franje na molitvi Anđeo Gospodnji dan ranije, o dijalogu Pokreta fokolara s muslimanima. Maria Voce je potvrdila: “To pomirenje među ljudima različitih vjera koje mi doživljavamo nije od jučer, nego se gradi iz dana u dan, u vremenu i posvuda, kroz prijateljske odnose; u poštivanju različitosti.”

“Ako je to tako lako vama – ustrajala je voditeljica – zašto je tako teško svijetu? “

Maria Voce: “Papa je rekao da nažalost ima puno sebeljublja. Međutim, treba znati nadilaziti sebe, biti spremni prihvatiti druge i ako su drugačiji. Toj se ljubavi učimo prakticirajući je, izlazeći ususret drugima. Dakako, raznolikost zastrašuje, zastrašuje svakoga. Taj se strah može pobijediti samo ljubavlju. Nošenje oružja ne dovodi do nikakvih rezultata.”

Voditeljica: “Vi ste bili u OUN-u i sve ste ih vidjeli pred sobom. Što ste učinili, predsjednice?”

Emmaus“Rekla sam im da se treba preobratiti, ali ne riječima. Da dijalog treba smatrati ne jednim od mnogih putova, nego jedinim održivim putem. Teško je prihvatiti tu viziju jer nije shvaćena ‘sablazan križa’. Milosrđe nas potiče da učinimo i dio drugoga, kao što je to učinio Isus koji je umro za svakoga od nas.”

U vezi s izbjeglicama Maria Voce je objasnila: “To iskustvo svakodnevno doživljavamo sa svima onima koji nam kucaju na vrata. Nedavno je došlo 170 maloljetnika bez pratnje odraslih u naš gradić u Nizozemskoj i primili smo ih.” Podsjetivši na izjavu koju je Maria Voce dala javno nakon nedavnih događaja u Parizu, voditeljica je upitala: “Što znači ‘neumoljivo nam se nameće pitanje jesmo li učinili sve korake i poduzeli sve akcije kako bi se spriječilo nasilje i terorističke akcije?'”

“Često nas pogađaju događanja u našoj blizini, a zaboravljamo ona na mjestima gdje se svakodnevno proživljavaju ratne tragedije. Tamo su naše zajednice i znamo da je još moguće nešto izgraditi. Imamo liječnike koji pred ranjenikom ne gledaju je li on kršćanin ili musliman; ako nedostaje voda, onaj tko ima bunar daje ga na raspolaganje svima, neovisno o njihovoj religiji. Možda ne znamo postavljati ispravna pitanja. Zato smo se mi prvi preispitali. Možda se kroz protekle godine nismo dovoljno zanimali. Znati ispitati savjest je ono što može otvoriti nadu. A pred onima koji trpe, koji su siromašni, ne treba se bojati otvoriti srce. Ne treba se bojati otvoriti džepove i novčanike te živeći trezveno i u poštivanju stvorenoga gledati na druge ljude kao na braću i članove iste obitelji.”

Emisiju s hrvatskim titlovima možete pogledati OVDJE

 

 

Print Friendly, PDF & Email