Loppiano ceka Papu

 

U Loppianu blizu Firence u Italiji papa će Franjo 10. svibnja susresti veliku zajednicu Fokolara koja će predstavljati čitav Pokret. Posjet se iščekuje u čitavome svijetu.

 

 

Maria Voce i papa FranjoSve je u Loppianu spremno za doček svetoga Oca. Za tu prigodu dolazi preko 6000 osoba iz Italije, a tisuće drugih na svih pet kontinenata bit će povezane putem interneta. Upitali smo predsjednicu Pokreta fokolara Mariju Voce kako će se odvijati taj toliko iščekivani susret. “Želimo Papi predstaviti ovaj mali grad, prvi od 24 takva niknula u čitavome svijetu, koji želi ponuditi jedan model suživota temeljen na evanđeoskim načelima solidarnosti i bratstva, naravno jedinstven, ali primjenljiv i proširiv i drugdje. U Loppianu Papa neće susresti samo njegovih 750 stanovnika, nego i predstavnike svjetske obitelji Pokreta fokolara. Uputit ćemo mu nekoliko pitanja o temama koje su nam na srcu, a to su: izazov vjernosti karizmatskoj misli Chiare Lubich u dodiru s današnjom promijenjenom situacijom; formacija mladih za kulturu bratstva; doprinos modela suživota u Loppianu suvremenom navještaju kršćanske poruke i nadilaženju ograda, nacionalizama i predrasuda.”

 

Kada stigne u gradić sveti će se Otac uputiti odmah u svetište Marije Majke Božje, gdje će se kratko zadržati u molitvi. Zaustavit će se i pred slikom Gospe s Djetetom, djelom slikara hinduista, simbolom dijaloga koji je jedan od stožera suživota u Loppianu.

 

Nakon toga će Maria Voce pred crkvom uputiti Papi pozdrave svih pripadnika Fokolara. Potom će mu nekoliko stanovnika Loppiana postaviti pitanja. Dijalog sa svetim Ocem bit će popraćen glazbenim točkama umjetnika iz raznih zemalja i iz raznih vjerskih okružja. Na kraju će tridesetak stanovnika Loppiana osobno pozdraviti Papu koji će nakon blagoslova napustiti gradić.

Papa u Loppianu

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email