Chiara Lubich i Papa Pavao VI

 

Misao papa Chiara je imala uvijek pred sobom, kao i proročku sposobnost da ju nasluti i ostvari

 

Pavao VI. bio je rođak Chiarine bliske suradnice Eli Folonari. Oko 1954. kada je mons. Montini bio u državnom tajništvu Svete Stolice, susreli su se prvi put. Očinske i gorljive papine riječi nadahnula je poznata Chiarina meditacija: “Ako smo ujedinjeni, Isus je među nama. I to vrijedi. Vrjednije je… od umjetničkih djela velikog grada kakav je Rim… vrjednije i od naše duše”[1].

Kao milanski nadbiskup Montini je među talijanskim biskupima imao presudnu ulogu da se Pokret fokolara ne raspusti. Kao Papa duboko se zanimao za Djelo Marijino i njegov razvoj. Želio je biti siguran da pravno odobrenje Pokreta potpuno odgovara nadahnuću karizme. “Ovdje je sve moguće”, rekao je jednoga dana Chiari. On je osobno sudjelovao u izradi statuta Djela.

U toj i ostalim audijencijama s papama Chiara je doživjela sasvim posebno jedinstvo s Bogom, kao da je “prostorija bila bez krova pa su se nebo i zemlja sjedinili”. Razumjela je koliko je Papa posrednik.

Važna oznaka pontifikata Pavla VI. bio  je odnos s ekumenskim patrijarhom Atenagorom. Kroz nekoliko godina Chiara je posredovala među njima.

 

Kardinal Miloslav Vlk

 

[1]    Usp. Chiara Lubich, Vez svjetla, str. 62, Zagreb 1996.

 

Print Friendly, PDF & Email