ChiaraPeta obljetnica smrti Chiare Lubich
14. ožujka 2008. – 14. ožujka 2013.

Novu stranicu povijesti koju Crkva ispisuje odreknućem Benedikta XVI. od službe rimskoga biskupa i pripremama za izbor novoga Pape članovi Pokreta fokolara u čitavom svijetu proživljavaju u sabranosti i iščekivanju. U tom se duhu spremaju obilježiti petu obljetnicu smrti Chiare Lubich (22. siječnja 1920.-14. ožujka 2008.), utemeljiteljice Pokreta fokolara i njegove prve predsjednice.

Za tu se prigodu u čitavom svijetu priprema niz manifestacija s ciljem istraživanja kulturne vrijednosti Chiarinih spoznaja. Tako će doprinos karizme jedinstva međureligijskom dijalogu biti u središtu događaja u Mumbaju u Indiji, u Los Angelesu (SAD) i na Institutu katoličkih znanosti Sveučilišta Južne Kalifornije; u Avellanedi (Argentina) produbit će se karizma jedinstva u dijalogu sa suvremenom kulturom; u Loretu (Italija) tema će biti “Društveni i kulturni putovi prema sveopćem bratstvu”. U Murciaji (Španjolska) i u Frankfurtu (Njemačka) održat će se konferencije-koncerti. Skupovi i okrugli stolovi pripremaju se u Beogradu na temu ekonomije, u San Antoniju u Teksasu bit će riječi o ekleziologiji zajedništva, a na Sveučilištu u Pretoriji (Južna Afrika) tema će biti “Čovječanstvo na raskrižju: izazov jedinstva u trećem tisućljeću”. Ekumenski karakter imat će skup u Ženevi, organiziran u suradnji s Ekumenskim gradskim centrom, kao i onaj u Oslu, a karizma jedinstva i mladi bit će u središtu događaja u gradovima Iringa u Tanzaniji, u Sivigli (Španjolska) i Puebli (Meksiko).

Od posebnog je značaja međunarodni skup u Rimu pod naslovom “Chiara Lubich: karizma, povijest, kultura” zakazan za 14. ožujka u Velikoj dvorani rektorata na sveučilištu La Sapienza, a 15. ožujka u auditoriju Centra Marijapoli u Castel Gandolfu.

Obljetnica smrti Chiare Lubich obilježit će se i u tri hrvatska grada.

U Zagrebu, u nedjelju 17. ožujka u crkvi sv. Križa u Sigetu bit će misa u 14 sati, a od 15 do 17 sati program u dvorani na temu “Ja-bližnji-Bog”.

Istoga dana, 17. ožujka održat će se susret u Splitu na temu “OBITELJ srce čovječanstva” u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, Zrinsko-frankopanska 19. U programu sudjeluje Rosa Calò iz centra Novih obitelji u Rimu. Sveta misa je u 17.30 sati.

U nedjelju 24. ožujka u 14.30 do 17.30 sati bit će susret u Đakovu na temu “Ja-bližnji-Bog”

u Metodovoj dvorani Svećeničkog doma (ulaz iz Pavićeve ulice), a sveta Misa u katedrali u 18 sati.

Na sva tri susreta predviđen je program za djecu.

Prepoznata kao jedan od velikih likova dvadesetog stoljeća, Chiara Lubich otvorila je neistražene putove dijaloga za suživot među ljudima i narodima različitih kultura i religija, za promicanje mira i sveopćeg bratstva, projektima kao što je Ekonomija zajedništva. U svjetlu Isusove oporuke “Da svi budu jedno” (Iv17,21) Chiara je uočavala i tumačila očekivanja i izazove Crkve i čovječanstva.

Njezino svjedočanstvo i njezina misao mogu rasvijetliti različita područja ljudskoga djelovanja, ponuditi nove kulturne paradigme, ona potiču na razmišljanje mnoge discipline: teologiju, sociologiju, ekonomiju, politiku, odgoj, pravo, umjetnost, povijest, društvene komunikacije, i druge znanosti.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email