Emmaus Papa 1Predsjednica Pokreta fokolara sudjelovala na 25. plenarnoj skupštini Papinskoga vijeća za laike

Vatikanski dikasterij koji podržava aktivnosti vjernika laika, udruga i pokreta u cijelom svijetu ove je godine bio posvećen temi “Pitanje Boga danas”.

Neposredno nakon završetka, Maria Voce je rekla kako u sebi nosi dobru dozu optimizma, jer je vidjela da je u Crkvi Bog na djelu.

U tri dana, od 24. do 26. studenoga, održali su se brojni susreti i rasprave, s konkretnim i osobnim iskustvima nekih laika (novost ove godine) o tome kako se njihov život promijenio u susretu s Bogom. U vezi s tim Maria Voce je rekla kako joj se čini da je u Crkvu ušao novi stil zajedništva koji daje prednost iznošenju iskustava življenog života.
U izlaganjima je snažno došla do izražaja žurnost da se danas govori o Bogu. Maria Voce primjećuje: “Ne učiniti to značilo bi se odreći traženja istine; one koja se očituje u očajničkoj žeđi za srećom i tjeskobom pred smrću. No za to je potrebno učiniti korak dalje, tj. graditi duboke, prave veze s drugim osobama, gdje svatko mora umrijeti samome sebi kako bi drugoga u potpunosti primio. Smrt iz ljubavi, na dar.”
Godišnje skupštine Papinskog vijeća za laike su i dragocjene prigode da se susretnu članovi pokreta i udruga. “U ovim se prigodama vidi da su pokreti međusobno povezani”, pripovijeda predsjednica i dodaje: “Osjeća se da se taj odnos izgrađuje na raznim stranama svijeta: u Africi, Europi, Americi, Aziji i na Bliskom istoku. Na skupštini je došla na vidjelo i nova pojava mučeništva. A pokreti su vrlo zauzeti u svjedočanstvu – svjedoče Boga i u teškim uvjetima, živeći u punini vjeru. I dok u nekim zemljama svijeta postoji mučeništvo krvi, u Europi postoji problem sekularizma. Snažno svjedočanstvo kršćana i ovdje zadobiva oznake mučeništva.”
Na skupštini je bilo govora i o Svjetskom danu mladih u Madridu. Susrevši se sa sudionicima skupštine, Papa je rekao: “Izvanredan spektar svjetla, radosti i nade rasvijetlio je Madrid, ali i staru Europu i cijeli svijet, jasno pokazujući suvremenost traženja Boga. Nitko nije mogao ostati ravnodušan, nitko nije mogao misliti da je pitanje Boga nevažno za današnjeg čovjeka.”
I predsjednica Maria Voce osobno je pozdravila papu Benedikta XVI. “Fokolarini ne mogu nedostajati”, rekao joj je, na što je ona odgovorila: “Sveti oče, cijeli je Pokret ove godine zauzet u življenju riječi Božje. Tako se pripravljamo i za Sinodu.” Sveti otac je odvratio: “Hvala”.
U srijedu 7. prosinca, upravo na dan kada se obilježava početak Pokreta fokolara (7.12.1943.) Papa je imenovao 15 novih savjetnika Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, među kojima je i Maria Voce.
“Počašćena sam povjerenjem Pape i Papinskog vijeća. Ovo me imenovanje raduje i obvezuje da moj život i život svih koji su povezani sa mnom i s Pokretom fokolara bude evangeliziran i stoga da evangelizira. Svjesna sam da mnogi ljudi neće imati nikad prigodu čitati Evanđelje osim iz našega života”, izjavila je Maria Voce.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email