AG_headerdiary7-1536x437

 

Dnevnik Generalne skupštine – 7 od 30. siječnja 2021.

 

Dok Skupština danas nastavlja s radom na prioritetima i pravcima djelovanja za narednih šest godina, željeli bismo pogledati malo iza kulisa i upoznati ljude koji pokreću “stroj” koji čini mogućim održavanje ovoga događaja. Telematska metoda zahtijeva mrežu suradnika i tehničara specijaliziranih za različita područja, neophodnih ne samo za funkcioniranje digitalnih platformi, već i kao jamstvo valjanost ove Skupštine.

 

tehnicar aTehnički tim Generalne skupštine Fokolara čine 73 osobe. Mnogi su fizički prisutni u međunarodnom sjedištu Pokreta u Rocca di Papa u Italiji, dok neki surađuju na daljinu iz mnogih dijelova svijeta: Brazila, Filipina, Francuske, Gvatemale, Engleske, Irske, Italije, Nizozemske, Španjolske, Tajlanda i SAD.

 

Za internetske stranice i razne aplikacije brine 20 informatičara. Razne video konferencije pokreće 14 operatera podijeljenih u dvije režije. Iz 7 zemalja 34 prevoditeljice i prevoditelja surađuju kako bi sudionicima zajamčili prijevod na 5 jezika: francuski, engleski, talijanski, portugalski i španjolski. Generalnom koordinacijom svih tehničkih timova bavi se tim od 5 osoba.

No to je više od mreže suradnika ili specijaliziranih tehničara. Francesco Mazzarella sa Sicilije radi u timu za videokonferencije. On piše:

 

tehnicarU pozadini Skupštine koja se odvija preko interneta, skupina ljudi iz cijeloga svijeta, ti tzv. tehničari su se upoznali, susreli i ostvarili vezu koja daleko nadilazi tehnički vid njihova rada. Među nama se malo po malo stvaralo a potom i raslo duhovno zajedništvo. Taj put rasta mogli bismo nazvati tehno-odnosom.

Ponekad ne razmišljamo što sve stoji u pozadini nekog događaja. Danas izazov prolazi kroz internetsku mrežu, sa svim neizvjesnostima i izazovima koji iz toga proizlaze, ali i sa svim mogućnostima što ih sa sobom nosi.

Biti u mogućnosti upravljati događanjima putem mreže, a da se ne vidimo, da se ne možemo fizički zagrliti, upravo je izazov ove Skupštine.

 

tehnicar bNo najveća kušnja za tehničare je darivanje svojih znanja, stečenih znojem i studijem, u svojevrsnoj razmjeni povjerenja. Pojasnit ću: koliko god je tehničar u svom radu odlučio slijediti načela duhovnosti jedinstva, on ostaje profesionalac ljubomoran na svoj rad i na svoje vještine. To što dijeli metode ili postupke koje je otkrio uz trud i učenje ne podrazumijeva se samo po sebi: to je čin vjere, pouzdanja u drugu osobu koja je tu iz ljubavi, uvjerenja da kroz darivanje gradi Skupštinu. Sve je to skup telematskih veza i duša koje grade temelje tehno-odnosa ove avanture nazvane internetska skupština.

 

Prisutnost tehničara dolazi do izražaja samo kada nešto zapne. Na ovoj Skupštini je drugačije: njihov rad i njihov “stil” svakoga dana grade ovaj događaj. Hvala svima!

 

Ured za komunikaciju Pokreta fokolara

 

 

Print Friendly, PDF & Email