20190919_121339-cover

 

 

U Centru Djela u Rocca di Papa (Rim, Italija) završio je godišnji susret voditelja Pokreta fokolara. Među prioritetima utvrđenima za 2020. godinu nalazi se nova zauzetost na području ljudskih prava i pravednosti, stota obljetnica rođenja Chiare Lubich i naredna Generalna skupština Pokreta fokolara.

 

 

20190918_162350-600x338Na kraju se krug zatvorio. U dubokom zajedništvu između sudionika godišnjeg susreta, delegata Pokreta fokolara u svijetu i Generalnog vijeća, održanog od 14. do 28. rujna 2019. u Rocca di Papa, iznova je istaknuto načelo koje je odmah usmjerilo skup i koje će biti vodeće načelo za cijeli Pokret u narednoj godini: sve što se radi u ime Pokreta na crkvenom, društvenom ili kulturnom području, kao aktivnost za male ili velike, obitelji ili zauzete u politici, ima smisla samo ako je označeno i vođeno Isusovom nazočnošću među onima koji se ljube kako nas je On naučio.

 

To ne znači da Fokolari poprimaju pretežno duhovni štih. Naime, prvi dio susreta bio je posvećen izvještaju o životu Pokreta. Označeni različitim crkvenim, političkim i kulturnim sredinama u kojima se Pokret nalazi, predstavljeni su socijalni i odgojni projekti, zauzetost za izbjeglice i u teritorijalnim zonama, o čemu se malo čuje u medijima, umjetničkim i inicijativama u korist ljudskoga dostojanstva.

 

20190926_110353-600x338U toj je razmjeni došlo na vidjelo da reforma, koja se već nekoliko godina provodi pod nazivom „novi ustroj“, daje svoje prve plodove. U mnogim dijelovima svijeta olabavljene strukture oslobađaju nove kreativne snage. Nastali su novi oblici naviještanja i evangelizacije, postignuta je sinergija između različitih grana Pokreta kao i drugih crkvenih i laičkih stvarnosti. A također, odnos između središnje uprave i zemljopisnih zona, odnosno između globalne osjetljivosti i lokalnog djelovanja, usmjeren je prema novoj ravnoteži.

 

U toj uravnoteženosti bilo je moguće zajedno razaznati i prioritete prema kojima se usmjeriti sljedeće 2019./2020. godine, poštujući različitosti koje su prisutne i unutar Pokreta, kao što je kultura, vjeroispovijest, snage i resursi.

 

20190924_105445-600x338Nastavljajući put koji su predložili mladi, Pokret će se u narednoj godini zauzimati pod motom „Na vrijeme za mir“ na područjima ljudskih prava, mira, zakonitosti i pravednosti, pokušavajući uključiti i druge ljude te institucije u poduzimanje konkretnih i važnih koraka na tim područjima.

 

U narednim će mjesecima posebnu ulogu imati stota obljetnica rođenja Chiare Lubich. Aktivnostima koje će započeti 7. prosinca 2019. pod naslovom „Slavimo da bismo susreli“ želi se ponuditi mogućnost živog susreta s utemeljiteljicom i njezinom karizmom.

 

Godinu 2020. obilježit će i Generalna skupština Pokreta koja se održava svakih šest godina, a ponudit će nove perspektive.

 

„Ali sve što radimo ima samo jedan cilj“, istaknula je predsjednica Pokreta fokolara Maria Voce na kraju ovog susreta te zaključila: „Želimo preobraziti svijet, čineći prepoznatljivom Kristovu prisutnost u njemu, po uzajamnoj ljubavi među nama.“ To je – da tako kažemo – tipična „meka vještina“ Fokolara, njihova „transverzalna kompetencija“ koja se ne proizvodi metodologijama i programiranjem, nego je osnova svih njihovih napora, kao polazište i kao cilj.

 

Joachim Schwind

 

Print Friendly, PDF & Email