DSC09304U petak, 10. lipnja, nakon večernje svete mise u 19 sati, u dvorani blaženog Alojzija Stepinca župne crkve, predstavljen je Pokret fokolara – Djelo Marijino i knjiga Umijeće ljubavi, autorice Chiare Lubich, utemeljiteljice Pokreta 1943. godine u Italiji. Kako je ovaj Pokret obilježio početke razvoja belišćanske župe, bila je prigoda predstaviti djelovanje Pokreta kroz povijest, ali i ono što danas rade njegovi članovi služeći Crkvi i čovjeku u potrebi.

Na početku programa, prisutne je pozdravio župnik, fra Branko Janjić, a u ime domaćina, belišćanskih Fokolara, obratila se i zaželjela dobrodošlicu Pavica Stanković, dugogodišnja članica Pokreta. Pored domaćih župljana, među stotinjak prisutnih, bili su i gosti iz Zagreba, Križevaca, Osijeka, Antunovca, Višnjevca, Sv. Đurđa, D. Miholjca, Našica, Našičkog Markovca.

Prije samog predstavljanja knjige, o autorici Chiari Lubich i Pokretu fokolara, govorio je inž. Josip Lovrinčević, također dugogodišnji član Pokreta. „Pokret želi doprinijeti – zajedno sa svim pozitivnim snagama u Crkvi i svijetu – izgradnji sveopćeg bratstva: jer mu je misao vodilja Isusova oporuka: da svi budu jedno.“ Danas je raširen po cijelom svijetu, a u Hrvatsku je stigao šezdesetih godina. O tome je prikazan i kratak video zapis.

 

DSC09296Potom je mons. Josip Klarić predstavio  Chiarinu knjigu Umijeće ljubavi. Naglasio je kako ovo nije knjiga koja se pročita poput nekog romana i odloži. Kratko se dotakao svakog poglavlja: Bog je ljubav, Ljubiti sve, Ljubi prvi, Ljubi bližnjega kao samog sebe, Poistovjetiti se, Ljubiti Isusa u svakome, Uzajamna ljubav, Uskrsli među nama. Citirao je: „Ljubav je univerzalna vrijednost, prisutna u najvećim religijama svijeta u tzv. Zlatnome pravilu: „Sve što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima“…“Ova knjižica je mali podsjetnik na najuzvišeniji poziv čovjeka – poziv na ljubav, i služi kao pomoć za svakodnevicu, u sigurnosti da je – kako kaže sveti Pavao – „sav Zakon ispunjen u jednoj jedinoj riječi, u ovoj: ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga!“

 

DSC09299Jedna od prvih fokolarina u Hrvatskoj, Ankica Farkaš (rođena belišćanka, a danas živi u Križevcima) iznijela je svoje životno iskustvo, kako ju je Bog od nekadašnje gotovo ateistice, kroz Djelo Marijino oduševio i pozvao na svoj Put.

Pred kraj programa, gospodin Lovrinčević je još govorio o izdavačkoj djelatnosti Pokreta fokolara. Ona datira od samih početaka djelovanja Pokreta, a razvila se da bi osobe koje su na susretima došle u dodir s karizmom jedinstva ostale povezane i da se u njima ne bi ugasio žar za življenjem Evanđelja. Mjesečnik Novi svijet danas izlazi u 37 izdanja na 22 jezika u svijetu. U Hrvatskoj izlazi već preko 50 godina.

DSC09307

U glazbenom dijelu večeri, nastupili su mladi Belišćani, Jakov i Filip Dandić koji su svojim pjevanjem i sviranjem na gitari obogatili ovaj program.

Na samom kraju programa, prisutni su mogli nabaviti knjigu Umijeće ljubavi po promotivnoj cijeni, časopis Novi svijet, ali i ostale tiskovine u izdanju Pokreta fokolara, a potom su se uz razgovor i bratsko druženje mogli okrijepiti uz kolače, kiflice i sokove.

 

Ružica Bešenji

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email