Skupština 2008Od 1. do 28. rujna 2014. u Castelgandolfu (Rim) održat će se generalna skupština Pokreta fokolara. Među ostalim birat će se predsjednica, dopredsjednik i generalni vijećnici koji će ostati na dužnosti narednih šest godina. Vijećat će se o predstavkama i prijedlozima pristiglima iz raznih strana svijeta te odrediti široke smjernice za iduće razdoblje. Po riječima predsjednice Marije Voce skupština je pozvana izraziti se o temama temeljnima za život čitavog Pokreta i idemo joj ususret “s osjećajem zahvalnosti Bogu za sve što smo zajedno proživjeli u proteklih šest godina”.

Na generalnoj skupštini bit će 494 sudionika koji će predstavljati zemljopisnu i generacijsku raznolikost, te raznolikost u zauzetosti unutar Pokreta.

Među nazočnima ukupno će 15 članova iz drugih kršćanskih crkava, nekršćanskih religija i nevjerskih kultura pratiti rad Skupštine i izraziti svoja gledišta, bitna za život i aktivnosti Pokreta.

U posljednjih šest mjeseci u čitavom je svijetu na različite načine poduzeto niz inicijativa kako bi se olakšali promišljanje, analize i proračuni u za jednicama Fokolara o djelovanju Pokreta, o njegovim izazovima i perspektivama, s ciljem da se dođe do tema i prijedloga po kojima postaviti rad Skupštine.

Skupština 2008-mladiTakav proces sudjelovanja konkretizirao se u više od 3000 predstavki, svaka izražena u najviše 100 riječi, što ukazuje na vitalnost jednog naroda u hodu i u rastu, kako se izrazila Maria Voce. Skupina mladih Pokreta fokolara, nakon kapilarnog promišljanja na pet kontinenata, okupila se na međunarodnom susretu u Rimu gdje su donijeli proglas i potom ga predali predsjednici.

Pripremna komisija sakupila je sve predstavke i osobno će ih poslati sudionicima Skupštine do 1. srpnja. Komisiju sačinjava 20 članova koje predstavljaju sadašnji Međunarodni centar, a pripadaju različitim ograncima Pokreta fokolara i regijama svijeta u kojima je prisutan.

Generalna skupština Fokolara najvažnije je upravljačko tijelo Pokreta i redovito se sastaje svakih 6 godina. Prethodna se održala u srpnju 2008., tri mjeseca nakon smrti utemeljiteljice Chiare Lubich.

Print Friendly, PDF & Email