Svjetskim povezivanjem sa zajednicama Fokolara 19. listopada u Rimu završio kongres predstavnika Pokreta iz čitavoga svijeta

 

 

 

 

 

 

Zauzimanjem da izađu iz samih sebe i krenu prema egzistencijalnim periferijama svijeta, u osluškivanju današnjeg čovječanstva, rastalo se 211 delegata Pokreta fokolara s pet kontinenata na završetku njihova godišnjeg susreta održanog u međunarodnoj središnjici u Rimu od 26. rujna do 19. listopada.

Ove se godine 7. prosinca obilježava 70 godina otkada je mlada djevojka Chiara Lubich darovala svoj život Bogu, što se smatra početkom Pokreta fokolara. Upravo ove godine svi su članovi Pokreta pozvani produbiti i oživotvoriti temeljni stup njegove duhovnosti i polazište svakog drugog pravila – uzajamnu ljubav. Bit će to najbolji način da se obilježi sedamdeseta obljetnica, rekla je predsjednica Maria Voce. U izravnom internetskom povezivanju s više od 10 tisuća točaka u svijetu ona je istaknula potrebu i zalaganje da se pogled i energije zajednica usmjere prema periferijama svijeta, ne samo onima vezanima uz materijalno siromaštvo, nego i onima gdje je Bog odsutan. Taj je proces započeo odavno i njime su označeni počeci karizme u Trentu, kao i život utemeljiteljice Chiare Lubich i prve fokolarske zajednice.

Kao i tada tako i danas Fokolari osjećaju žuran imperativ da zaborave na sebe skrbeći za druge, čineći sve da dođe do punoga zajedništva. “Potaknuti Isusom koji i dalje trpi u današnjem čovječanstvu”, naglasila je Maria Voce govoreći zajednicama cijeloga svijeta. To nas čovječanstvo katkada zaokuplja svojim sumnjama, katkada svojim očajem, ali ono želi susresti Boga koji može dati smisao tim pitanjima.”

No da bismo susreli svijet, potrebno je “izaći iz naših sigurnosti i čovječanstvu donijeti vatru evanđeoske ljubavi”. Ljubav je ta koja preobražava braću u jednu obitelj djece Božje, gdje vladaju istinski odnosi i gdje su jedno za drugo spremni dati život: ljubav koja postaje uzajamna.

U Rimu su boravili i predstavnici zajednica Fokolara iz zemalja zahvaćenima ratom. Na tim područjima snažno kušanima oružanim sukobom i podjelama, evanđeoski prijedlog uzajamne ljubavi kao put mira postaje proroštvo budućnosti pomirenja za te narode. “Okupili smo se ne zato da se branimo, nego da oprostimo onima koji su nam nanijeli zlo, da se ohrabrimo ljubiti više”, potvrđuju predstavnici Pokreta iz Sirije. Snažne su to riječi, bremenite osobnim pričama, učinjenim koracima, životom koji usprkos tami sirijske noći ne prestaje napredovati, u nadi koja postaje svjetska molitva i vjera da samo dobro može pobijediti zlo.

Tako je susret delegata završio sa željom da se svatko vrati u zemlju iz koje je došao otvorena srca, kako bi se proširilo iskustvo zajedništva, s nadom da će življeno evanđelje donijeti novi napredak Kraljevstva Božjega u svijetu.

 

www.focolare.org


Print Friendly, PDF & Email