LifeLoveLight25.  rujna u Rimu svečani obred proglašenja blaženom Chiare Luce Badano i večernji program mladih pod naslovom: Susret s Chiarom Luce.

Papin ured za liturgijska slavlja 8. lipnja 2010. najavio je devet skorih obreda beatifikacije. Među njima je i Chiara Luce Badano, mlada djevojka, pripadnice nove generacije Pokreta fokolara (GEN).
Službenica Božja Chiara Luce Badano (1971.-1990.) bit će proglašena blaženom u subotu 25. rujna u svetištu Gospe od božanske ljubavi u Rimu.
Pokretač kauze, danas biskup u miru biskupije Acqui Terme, mons. Livio Maritano, rekao je za nju: “Iznenađujuće svjedočanstvo vjere i jakosti jedne današnje djevojke”.
Chiara Lubich: “Koliko svjetla u njezinim riječima, u njezinim pismima, u njezinu životu! Ona je uzor i svjedok za današnje mlade i stare”.

Program beatifikacije

 

 

    • U subotu, 25. rujna 2010. u 16 sati svetu misu s obredom beatifikacije Chiare Luce Badano predvodit će mons. Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetaca

 

  • U subotu 25. rujna 2010. u 20.30 bit će prigodni program u auli Pavao VI. u Vatikanu: Susret s Chiarom Luce

 

 

  • U nedjelju 26. rujna 2010. u 10.30 sati svetu misu zahvalnicu za beatifikaciju u Bazilici svetoga Pavla izvan zidina predvodit će državni tajnik Svete Stolice, kardinal Tarcisio Bertone

 

 

  • Anđeo Gospodnji Pape Benedikta XVI. sudionici će pratiti putem televizije

 

Mons. Maritano osobno je poznavao Chiaru Badano. Na pitanje zašto je pokrenuo proces za beatifikaciju odgovorio je: “Činilo mi se da je njezino svjedočanstvo značajno osobito za mlade. I danas je potrebna svetost. Potrebno je pomoći mladima da se orijentiraju, da nađu životni cilj, da prevladaju nesigurnost i samoću, da riješe zagonetku neuspjeha i boli, smrti, svih svojih zabrinutosti. Iznenađuje takvo svjedočanstvo vjere i jakosti jedne današnje djevojke: pogađa, potiče mnoge ljude na promjenu života, o čemu dobivamo svakodnevna svjedočanstva.”
Chiara Badano bila je tijesno povezana s Chiarom Lubich kroz često dopisivanje. Chiara Lubich ovim se riječima obratila Pokretu fokolara u čitavom svijetu u ožujku 2000., na završetku biskupijske faze procesa beatifikacije: “Koliko svjetla u ovoj našoj Chiari! Čitamo ga na njezinom licu, u njezinim riječima, u njezinim pismima, u njezinom životu posve upućenom na konkretnu ljubav prema mnogima! Možemo se napajati na njezinu životu. Ona je uzor i svjedok za mlade i stare: znala je preobraziti svoju ‘muku’ u svadbenu pjesmu!”
Predsjednica Pokreta fokolara Maria Voce ovim je riječima navijestila članovima Pokreta fokolara događaj beatifikacije: “Želimo iskoristiti ovu prigodu da proširimo što je više moguće, osobito među mladima, poruku koju nam ostavlja Chiara Luce.”

Tijek procesa proglašenja blaženom
Biskupijska faza procesa beatifikacije trajala je od 1999. do 2000. Priznavanjem herojskih kreposti u srpnju 2008. Chiara Luce proglašena je časnom službenicom Božjom
Kongregacija za kauze svetaca 19. prosinca prošle godine, nakon odobrenja Svetoga oca, objavila je dekret o priznavanju čuda pripisanom zagovoru Chiare Badano. Riječ je o iznenadnom ozdravljenju jednog djeteta iz Trsta oboljelog od teškog oblika smrtnog meningitisa. Liječnici su mu dali 48 sati života.

Ime Chiara Luce dala joj je Chiara Lubich u srpnju 1990. Odgovarajući na jedno pismo Chiare Badano, među ostalim joj je napisala: “Hvala ti i za tvoju fotografiju. Tvoje tako sjajno lice izražava ljubav prema Isusu… Chiara Luce je ime koje sam odabrala za tebe. To je svjetlo Božje koje pobjeđuje svijet.”

TKO JE CHIARA LUCE BADANO
Nakon dugog iščekivanja rodila se 19. prosinca 1971. Rasla je u jednostavnoj obitelji koja ju je odgajala u vjeri. Bogata prirodnim darovima, lijepa i sportašica, imala je mnogo prijatelja koji su je smatrali istodobno normalnom i izvanrednom. Kao GEN (nova generacija) prionula je uz Pokret fokolara, gdje je otkrila Boga kao Ljubav i životni ideal. Zauzimala se u svakom trenutku iz ljubavi ispunjati njegovu volju. Gajila je prijateljstvo s Isusom kojega je prepoznavala u bližnjima; osobito je voljela malene, ponizne i siromašne, među kojima djecu Afrike, gdje je sanjarila otići kao liječnica.

U sedamnaestoj godini oboljela je od tumora kostiju. S bolešću se suočila utičući se ljubavi Božjoj. Pred patnjom je ponavljala: “Ako to želiš ti, Isuse, želim i ja”. Onima koji su je posjećivali prenosila je vedrinu, mir i radost. Chiara Luce – kako ju je voljela zvati Chiara Lubich – uputila je poruku svojim vršnjacima: “Mladi su budućnost. Ja više ne mogu trčati, ali želim vama predati baklju, kao na olimpijadi. Imate samo jedan život i vrijedi truda dobro ga utrošiti.”

7. listopada oprostila s majkom riječima: “Budi sretna, jer ja sam sretna!” i otišla ususret Zaručniku. Njezin je život svjedočanstvo bezuvjetnoga ‘da’ ljubavi Božjoj, ‘da’ koje je ponavljala još kao malena, kojim je znala bolest preobraziti u svijetli put prema punini života, povezana sa svojim roditeljima, s Chiarom Lubich i s mladima s kojima je dijelila isti životni izbor. Glas o njezinoj svetosti neprestano se širi.

Više o Chiari Luce može se saznati u njezinoj biografiji pod naslovom “Ja imam sve”, u izdanju Novoga svijeta, kao i na internetskoj stranici www.chiaraluce.fokolar.hr

PUTOVANJE U RIM
Na proglašenje blaženom Chiare Luce dosad se prijavilo doći u Rim više od deset tisuća mladih sa svih kontinenata. U tijeku je i priprema organiziranog putovanja iz Hrvatske. Polazak iz Zagreba je 23. rujna navečer, a putovanje obuhvaća posjet gradiću svjedočanstva Loppiano (pokraj Firence) i kratko razgledavanje Rima.

TELEVIZIJSKI PRIJENOS
Obred proglašenja blaženom Chiare Luce, kao i večernji program u auli “Pavao VI.” koji priređuju mladi (25. rujna u 20.30 sati) izravno će prenositi talijanska televizija. Tehničke podatke o prijenosu i o mogućnosti preuzimanja signala javit ćemo naknadno.

Print Friendly, PDF & Email