Mladi Slav.BrodMladi za ujedinjeni svijet iz Slavonskog Broda posjetili dom za djecu bez roditeljske skrbi

Obično u ovo doba godine postajemo iznenađeni kako je brzo prohujala i grozničavo prelistavamo sve ono što smo mogli, a nismo, što je bilo važno, a učinili smo ga sporednim. Osobitu težinu ima činjenica da nismo našli vremena susresti svoje bližnje, pomoći onima u nevolji, ohrabriti klonule, pružiti ruku osamljenima…

Onaj vječno tihi glas u nama, postao je glasniji, pa su naši mladi prijatelji osjetili potrebu slijediti ga. Stoga su uhvatili priliku i napravili plan posvetiti svoje nedjeljno popodne jednom domu za djecu bez roditeljske skrbi.

Inicijatori su bile dvije sestre koje su okupile svoje prijatelje i rođake i oduševile ih za ovu ideju. Odabrali su jedan igrokaz, podijelili uloge i počeli s probama.

Ipak, kako god izgledalo lako i jednostavno, trebalo je i napora i odricanja da se odvoji vrijeme za probe, trebalo je doći ravno s nastave, gladan i promrzao, odraditi probu, pa trčati dalje na druge aktivnosti, trebalo se odreći sporta, pjevačke probe. Tu su uskočile mame: jedna je prevozila od škole do župe, druga osigurala večeru…

Došlo je i nedjeljno popodne u kome je dogovoren nastup i susret sa štićenicima doma. Laganu nervozu zbog nastupa nastojali smo umanjiti podsjećajući se da sve činimo zbog Djeteta koje se rodilo za naše spasenje i koje želimo donijeti baš ovima koji su Mu najsličniji.

U ovoj nakani podržali su ih i roditelji i drugi odrasli, svatko prema svojim mogućnostima. Mame su ispekle kolače, očevi prevozili, fotografirali, jedna je žena darovala jabuke iz svoga vrta, ali najveće iznenađenje su bile tri učenice iz razreda jedne od «glumica» u igrokazu. Naime, kad je ona ispričala u razredu o ovoj namjeri, svi su željeli nečim doprinijeti, pa su skupili između sebe izvjesnu svotu novca i kupili slatkiše za djecu doma. One su došle uručiti im dar i provesti neko vrijeme među njima. To je baš bila potvrda, da je ljubav «zarazna» i kad se dijeli, umnožava se.

Nakon izvedbe igrokaza zadržali smo se s djecom i odgajateljima jedno vrijeme u upoznavanju i ugodnom razgovoru. Naši «glumci» su im bili vrlo zanimljivi, radoznalo su zapitkivali, ali i otvoreno govorili o sebi, njihovim prijateljstvima, školi, afinitetima, frizurama i svemu onom što zanima mlade. Pozvali su nas na svoju božićnu proslavu, na kojoj obično oni pokažu sve njihove talente. Obećali smo doći i to će biti način da ostanemo povezani.

Razišli smo se domovima srca punog tajne radosti i ispunjenosti, jer smo tako pronašli svoj Božić.

Moram spomenuti da je ova ideja proizašla i kao posljedica pripreme jednog većeg projekta: iduće godine kršćanski pokreti i zajednice se udružuju u aktivnostima pod nazivom «Zajedno za Europu». Cilj je pokazati kako se suradnjom i jedinstvom 250 raznih kršćanskih karizmatskih pokreta i zajednica može raditi za opće dobro kontinenta. Susret je zakazan za 12. svibnja 2012. u dvorani EU Parlamenta u Bruxellesu. Željeli smo ovom kapljicom dobrote pridonijeti da ovaj naš komadić Zemlje postane bolje mjesto za darovani život.
Željka M.

Print Friendly, PDF & Email