Cover

 

Dvjesto mladih iz 67 zemalja kao predstavnici svih stvarnosti mladih Pokreta fokolara u svijetu okupilo se po prvi put u Rimu. Među njima su mladi pripadnici različitih Crkava, mladi različitih religija i kultura. Taj će skup raspraviti i donijeti prijedloge te zacrtati perspektivu za narednih 6 godina.

 

„Postoji obnovljena žeđ za radikalnošću i autentičnošću među nama mladima koji se suočavamo s izazovima današnjega svijeta. Svjesni smo da nam je samima vrlo teško. Možemo se umrežiti s mnogim drugim mladim ljudima koji žele biti pokretači promjena i to možemo učiniti zajedno s odraslima.“ Tim riječima dvoje mladih članova pripremne komisije prve Svjetske skupštine mladih Pokreta fokolara, koja će se održati u Castel Gandolfu (Italija) od 10. do 15. rujna 2019. godine, Nicholas iz Italije (27 godina) i Amanda iz Brazila (29 godina), odgovaraju na pitanje kamo idu mladi Pokreta fokolara. Zamisao je nastala 2017. godine, a u protekle je dvije godine razrađena na pripremnim skupštinama u raznim dijelovima svijeta.

 

Zašto Skupština mladih?

 

Zato što osjećamo da smo mi Pokret fokolara i što nam je stalo do njega. Mnogi mladi su izrazili želju da se sastanu i razgovaraju o važnim pitanjima koja se odnose na naš naraštaj. I odrasli su osjećali potrebu da od nas mladih saznaju kako mi vidimo Pokret, koji je naš specifični doprinos danas kako bismo se sve bolje zalagali za ujedinjeni svijet. Mi smo sami odredili o kojim će se temama raspravljati na Skupštini i tražili zanimljive i dinamične metode kako bi se mladi mogli slobodno izraziti i zajedno doživjeti iskustvo Boga.

 

Tko sudjeluje na Skupštini?

 

Sudjeluje 200 mladih predstavnika sa svih kontinenata (67 zemalja): Mladi za ujedinjeni svijet, mladi zauzeti u Župskom i Biskupijskom pokretu, GENs (sjemeništarci i bogoslovi), GENre (mladi redovnici i redovnice). To znači da sudjeluju predstavnici svih izraza mladih Pokreta zajedno, a to je lijepa novost ove Skupštine. Ta je suradnja počela od samih početaka pripreme. U studenome 2018. oformila se pripremna komisija od 15 osoba iz različitih izraza mladih u Pokretu s raznih strana svijeta, većinom mladih do 30 godina s nekoliko odraslih.

 

O kojim će se temama raspravljati na Skupštini?

 

Kako bismo sakupili misli i želje mladih svijeta smatrali smo da je najbolje sastaviti jedan upitnik. Tako je Komisija razradila 4 pitanja. Tražili smo da nam opišu koja dva aspekta određuju identitet mlade osobe koja pripada Pokretu fokolara, da napišu 2 njegove prednosti i naznače koja bi 2 vida željeli promijeniti, objasnivši zašto. Sve smo pozvali na promišljanje o tome kako mladima dati više glasa unutar Pokreta i prema kojim se prioritetima usmjeriti u narednih 6 godina. Došlo je 7300 odgovora! Sakupili smo ih i razradili. Osjećali smo veliku odgovornost pri obradi primljenog materijala. To je postalo radni materijal za pripremne skupštine na kojima je svako područje svijeta izabralo svoje predstavnike. Ulazeći dublje u teme koje su se pojavile, nastao je kratki pripremni materijal s perspektivama, smjernicama i prijedlozima u skladu s četiri teme koje će također biti u središtu rada Svjetske skupštine: formacija i pratnja; izlaženje; identitet mladih Pokreta; uloga i protagonizam mladih Pokreta fokolara.

 

A sada želimo da nas naša Skupština iznenadi! Sigurno će to biti jedan novi snažni poticaj koji će nam pomoći ostvariti Isusov san: „Da svi budu jedno“ (Iv 17,21) kako bismo dali naš doprinos izgradnji ujedinjenoga svijeta.

 

Print Friendly, PDF & Email