putovanja-srednja-amerika1Protiv struje, ali zajedno
Posjet Marije Voce i Giancarla Falettija zemljama Srednje Amerike

Putovanje predsjednice Marije Voce i dopredsjednika Giancarla Falettija u Gvatemalu prva je etapa na putu po Latinskoj Americi koji se nastavlja u Meksiku, Kolumbiji i Argentini. U Gvatemali je predsjednica susrela civilne i vjerske ličnosti, odgovorne za razne crkvene pokrete, veliku skupinu mladih itd.

Karizmu jedinstva u ovu regiju donijela su dva svećenika, jedan u Salvador a jedan u Gvatemalu još 1954. godine. Čim su se formirale, prve zajednice su najprije posjetili fokolarini iz Kolumbije, a potom iz Meksika. Duh fokolara potom je stigao u Nikaragvu i Honduras, pa su nastale skupine usredotočene na Riječ života. Povijest Pokreta fokolara u Srednjoj Americi ima značajke izvanredne priče zbog nepovoljnih životnih uvjeta, teških ekonomskih problema, ratova i velikih udaljenosti. No, u toj je priči izražena i zahvalnost Bogu svih članova zajednice.

putovanja-srednja-amerika2Vrhunac posjeta Emmaus i Giancarla bio je upravo susret s raznim zajednicama Pokreta u Srednjoj Americi. Okupilo se više od 600 osoba iz pet zemalja koje sačinjavaju Srednju Ameriku: Gvatemala, Honduras, Belize, Salvador i Nikaragva. Skoro svi su došli automobilima ili autobusima. Neki su putovali cijeli dan i noć, najčešće uz materijalne poteškoće, ali i nesigurnost. Tako je ubrzo nakon prelaska granice automobil s pet putnika iz Salvadora napala jedna od mnogih naoružanih bandi koje čine ove ceste nesigurnima. Slijedile su prijetnje uperenim oružjem, svi su morali leći na tlo, nitko se nije smio micati, a onda su ih olakšali za novčanike, satove, računala i mobitele. Dobro su i prošli, jer su im dokumente i auto ostavili. Jedan od muškaraca kojemu su sve oduzeli rekao je: “Dok su mi vezivali ruke razmišljao sam kako trebam dati život za te ljude”.

Države iz kojih su došli predstavljene su na raznobojnom štandu u parku Centra Marijapoli u Ciudad de Guatemala. Netko je izložio zanatske proizvode, netko kulinarske specijalitete, netko svoja kulturna i arheološka bogatstva, a netko je ustrajao na ekonomskim i društvenim bogatstvima. Što im je zajedničko? Bogatstvo kultura i tradicija, mlada populacija, stoljetna kršćanska vjera, stalno traženje zadovoljavajućeg demokratskog suživota. Iz ovog posljednjeg može se u negativnom iščitati nesigurnost, ekonomska neizvjesnost, korupcija, kriza obitelji, narušen odnos muškarac-žena, alkoholizam, trgovina drogom.

Putovanja-srednja-amerika3

Nakon slavlja prepunog boja, Maria Voce i Giancarlo Faletti vode dijalog sa 600 nazočnih, odgovarajući na zahtjevna pitanja. Predsjednica komentira spontano, naglašavajući veliku različitost među narodima i u svakom narodu: “Čini mi se da vaši narodi imaju jedno određenje, a to je pokazati kakvo bi bilo čovječanstvo kad bi vodilo računa o bogatstvima svakoga. Jer svako je iskustvo potrebno drugima, kako bi se sastavio mozaik neusporedive ljepote.”

Maria Voce i Giancarlo Faletti tijekom putovanja odgovorili su na brojna pitanja osoba koje su susreli. Jedna je žena primjerice pričala o svojim poteškoćama na poslu, gdje se suočava s neprestanim poticanjem na korupciju, što je jedna od najtežih rana Srednje Amerike. Upitala je Mariju Voce mora li po njezinom mišljenju ostaviti taj posao kako ne bi podlegla pritiscima. Odgovor je bolan, ali jasan: “Tih pojava nema samo kod vas. Nedavno mi je na isti način govorila jedna mlada Ruskinja… Ako ostaviš taj posao, tko će doći iza tebe? Sigurno netko tko neće imati istu odlučnost da nastupa protiv korupcije kao ti. Bit će teških trenutaka, obeshrabrenosti, ali ti ne posustaj, jer ako se ne borimo mi kršćani za pravedniji i pošteniji svijet, tko će se boriti? A ti budi sigurna u naše prijateljstvo i u našu blizinu. Bog od nas traži da se borimo za pravedniji, ljepši i mirniji svijet.”

Drugo se pitanje odnosilo na multikulturu prisutnu u ovim zemljama i kompatibilnost nekih tradicija s kršćanstvom. “Gledajući vaše umjetničke i kulturne izraze – odgovara Maria Voce – vidim da te kulture imaju snažnu vjersku sastavnicu, s lijepom i bogatom humanošću. Zato mislim da te tradicije mogu biti oživljene, mogu biti ispunjene duhom jedinstva, kako bi se mogle izraziti i davati plodove i danas.” A Giancarlo dodaje: “Drugi vatikanski sabor uveo je misao o prisutnosti sjemena Riječi u svim kulturnim i vjerskim tradicijama svijeta. Misao o jedinstvu pomaže nam vrednovati sva ta sjemena i stoga voditi dijalog sa svakom kulturom.”

Državama Srednje Amerike, mladim demokracijama s velikim problemima sazrijevanja i rasta, nada dolazi upravo iz života motiviranih zajednica.

Michele Zanzucchi

Print Friendly, PDF & Email