Gradići svjedočanstva

 

Izgraditi grad u kojem će se provesti u praksu vlastita misao,

san je to brojnih mislilaca i ljudi od akcije,

nositelja velikih filozofija ili bogate duhovnosti.

To je i san Chiare Lubich

koji s godinama postaje stvarnost.

 

Danas postoji 35 gradića raširenih na 5 kontinenata, u različitim fazama razvoja. Oni su pravi mali suvremeni gradovi, u kojima se nalaze kuće, dućani, dvorane za susrete, umjetnička središta, atelijeri, mala poduzeća koja doprinose uzdržavanju stanovnika, crkva, škole života i duhovnosti. Prvi gradić je Loppiano, nedaleko od Firenze, podignut 1965. godine.

Svaki od njih ima svoje obilježje: Ottmaring u Njemačkoj središte je ekumenskih susreta, Tagay Tay na Filipinima međuvjerskog dijaloga s azijskim vjerama, u Keniji je težište na inkulturaciji, a u Brazilu je sve usmjereno k rješavanju socijalnih problema.

Obilježje gradića svjedočanstva je život i radost zajedništva.

Po načinu suživota što ga promiču, gradići mogu ponuditi novo svjetlo i za suživot u velikim gradovima. To su u stvari makete novoga društva čiji je zakon uzajamna ljubav, zakon evanđelja, a posljedica je puno zajedništvo svakog kulturnog, duhovnog i materijalnog bogatstva. Po tom životu koji kruži njihovo zračenje u svijetu bilo je i jest stalno: u njih dolazi na desetine tisuća posjetitelja godišnje.

Kako su nastali

O tome govori Chiara Lubich u jednom intervjuu:

“Prva zamisao o gradićima koji će potom niknuti na svim kontinentima nastala je u Tonadicu, u dolini Primiero, gdje se održalo osam od prvih deset ljetnih marijapolija, u razdoblju od 1949. do 1959. godine.

Marijapoli je suživot osoba svih društvenih kategorija, svih životnih dobi, muškaraca i žena različitih zvanja, koji su tijekom ljetnih mjeseci tvorili privremeni gradić. Njegova je posebnost u tome da svi njegovi stanovnici prakticiraju Isusovu novu zapovijed: ‘Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas’ (usp. Iv 13, 34), središnje pravilo njegova nauka.

Na jednom od tih marijapolija, diveći se s jednoga brda prostranoj zelenoj dolini, kao da sam razumjela da će Gospodin jednoga dana na nekom mjestu htjeti gradić sličan onome koji smo tvorili tih dana, ali stalan. I u mašti sam zamišljala tu dolinu s velikim i malim kućama.

No postoji još jedan momenat kada je zamisao o stalnim marijapolijima pronašla put u mojem umu. U Švicarskoj, ljeti 1962., dok sam se sa svojim prvim sljedbenicama i sljedbenicima divila predivnoj benediktinskoj opatiji u Einsidelnu, okruženoj travnjacima i hotelima, razumjela sam da će se i u našoj duhovnosti, novoj u Crkvi, roditi gradić, gotovo utjelovljenje naše duhovnosti, a u sebi će imati osnovne elemente suvremenog grada, s kućama, crkvom, dućanima, poljima, industrijom, školama…”

Uz prvi gradić Loppiano u Italiji, u Europi danas još postoje gradići u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, Poljskoj, Češkoj i Hrvatskoj.

Iako su ovi gradići do sada bili animirani pretežno duhovnim motivima, tako da su se predstavljali kao mali ‘idealni’ gradovi ili ‘nebeski gradovi’ – kako bi rekao sv. Augustin – oni imaju elemente koji daju naslutiti njihovo sazrijevanje u moguće modele suvremenih ‘zemaljskih’ gradova.

Poduzetničke zone

U nekim gradićima, primjerice u Brazilu, Argentini, Italiji, Belgiji i Portugalu, već postoji ili niče poduzetnička zona koja prihvaća i povezuje poduzeća uključena u projekt ekonomije zajedništva.

 

U društvu

Uzajamnost u ljubavi sve do izgradnje jedinstva pokazuje se kôdom za preobrazbu društva. Tako se dimenzija zajedništva i solidarnosti utiskuje na razna društvena područja, kao što je: politika, ekonomija, odnosi među narodima, javni moral i društvena etika, zdravlje, odgoj i kultura, društvena komunikacija. Od osobitoga su značaja:

 

Politički pokret za jedinstvo otvoren ljudima zauzetim na različitim razinama, najrazličitijih stranačkih pripadnosti predlaže bratstvo kao političku kategoriju u vidu zajedničkoga dobra. www.mppu.org

 

Ekonomija zajedništva: projekt na kojem se nadahnjuje upravljanje preko 750 poduzeća, a ima utjecaja i na kulturnoj razini. www.edc-online.org

 

Međunarodna kooperacija – preko 1000 djela socijalnog karaktera raznih dimenzija na pet kontinenata. Osobito su razvijena socijalno-zdravstvena i odgojna djela u najnerazvijenim područjima. Vrjednovanje uzajamnosti pobuđuje samorazvoj i društvenu obnovu, a koordinira ih nevladina organizacija Pokreta fokolara AMU (Azione mondo unito – akcija ujedinjeni svijet) www.azionemondounito.org

 

Kultura jedinstva

Centar za interdisciplinarni studij “Škola Abba” okuplja profesore zauzete u izradi prvih obrisa kulture prosvjetljene karizmom jedinstva. Posljednji razvitak na kulturalnoj razini označen je stvaranjem međunarodnih mreža znanstvenika, profesionalaca i studenata koji produbljuju svaku disciplinu, te pokreću susrete, tečajeve za formaciju i objavljuju publikacije.

 

Mediji

Za širenje te kulture:

Izdavačka kuća Citta’ Nuova u 31 državi (u Hrvatskoj Novi svijet);

Časopis Citta Nuova: 37 izdanja u isto toliko država, na 22 jezika (u Hrvatskoj Novi svijet);

Nuova Umanità, časopis za kulturu;

Unità e carismi i Gen’s, časopisi za kulturu i crkvene vijesti, na raznim jezicima;

Centar sv. Chiara i Charisma, centri za audio i video proizvodnju.

 

Priznanja

Za djelovanje u korist dijaloga, jedinstva i mira, dodijeljena su razna priznanja Pokretu fokolara i Chiari Lubich od strane:

odgovornih za razne Crkve: Pravoslavne, Anglikanske i Evangeličko-luteranske;

predstavnika raznih religija: Židova i hinduista;

nacionalnih i internacionalnih civilnih organizacija, među kojima UNESCO, Vijeće Europe, Sveučilišta i druge kulturne institucije i općinske uprave.

 

 

Print Friendly, PDF & Email