AG_headerdiary6-1536x437  

 

Dnevnik Generalne skupštine – 6 od 29. siječnja 2021.

 

Metodologija rada koju Generalna skupština usvaja danas i sutra za rad po skupinama naziva se “Tehnologija otvorenog prostora”. Taj sustav omogućuje da se 359 mrežno povezanih sudionika iz cijeloga svijeta podijele u virtualne radne skupine i međusobno razgovaraju, vode prisni dijalog, kao da sjede za stolom.

 

Gruppi-digitaliKako bi se olakšalo sudjelovanje svih, s bilo koje geografske širine se povezali, radni sastanci se odvijaju u tri različita vremenska intervala, a koja odgovaraju i geografskim područjima: Azija i Oceanija; Afrika, Europa i Bliski Istok; Amerike.

To što Skupština nekoliko dana posvećuje radu u skupinama, razmjeni, raspravi o raznim tematikama, pokazuje potrebu i središnju ulogu globalnog dijaloga. Takav je dijalog započeo u predskupštinskom procesu, prije otprilike dvije godine, uz sudjelovanje mnogih zajednica Fokolara prisutnih u različitim dijelovima svijeta. Pojedinci i skupine sudjelovali su u velikom globalnom promišljanju, uputivši Pripremnom povjerenstvu Skupštine preko 3000 prijedloga za teme o kojima će se ovih dana raspravljati. Radi praktičnosti prikupljeni su i razvrstani u 16 glavnih tematskih cjelina, među kojima su u daljnjem istraživanju proizašle 4 prioritetne teme:

  • Produbiti korijene karizme jedinstva danas;
  •  Konkretizirati karizmu na svakom području, u suradnji s Crkvama, institucijama, vjernicima različitih religija i ljudima dobre volje;
  • Obratiti posebnu pozornost na cjelovitu ekologiju koja će znati skrbiti o osobi, obitelji i našem zajedničkom domu, s pogledom u budućnost;
  • Živjeti međugeneracijski dijalog, osobito s novim naraštajima.

U prvim danima Skupštine sudionici su dodali još tri tematske cjeline:

  • Obitelj
  • Upravljanje
  • Opredjeljenje za posljednje, isključene.

Materijal koji će ovih dana proizaći iz rada po skupinama bit će temeljni doprinos za izradu završnog dokumenta. U njemu će se donijeti smjernice za budućnost koje će se potom razraditi i provoditi osobito lokalno, u dubokoj sinergiji između međunarodnog centra Djela i zajednica u različitim zemljopisnim područjima, kako je to jučer zaželjela Maria Voce.

Na izradi završnog dokumenta radit će osam sudionika Skupštine iz uredničkog odbora. Tekst će se potom predati na odobrenje Skupštini.

 

                                                                            Ured za komunikaciju Pokreta fokolara

 

Print Friendly, PDF & Email