“Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje? Ta i grešnici ljube ljubitelje svoje.” (Lk 6,32)[1]

Plitvice (18)

.     .

youtube
please specify correct url

.     .

“Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje? Ta i grešnici ljube ljubitelje svoje.” (Lk 6,32)[1]

Riječ života ovoga mjeseca uzeta je iz Lukinog evanđelja. Ona pripada onoj velikoj skupini Isusovih izreka koje se u Matejevom evanđelju podudaraju s govorom na gori. Poznato je da Isus u njima opisuje zahtjeve Kraljevstva Božjega i glavna obilježja ljudi koji mu pripadaju. Oni se nadahnjuju i usmjeravaju nasljedovanju Oca nebeskoga.

U ovom retku Isus poziva svoje učenike na nasljedovanje Boga Oca u ljubavi. Ako želimo biti njegova djeca, moramo ljubiti svoga bližnjega onako kako On ljubi.

“Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje? Ta i grešnici ljube ljubitelje svoje.”

Prva značajka po kojoj se najviše odlikuje ljubav Boga Oca je njezina potpuna besplatnost. Ona se korjenito suprotstavlja ljubavi svijeta. Dok se ljubav svijeta temelji na uzvratu i simpatiji (ljubiti one koji nas ljube ili koji su nam simpatični), ljubav nebeskoga Oca je potpuno bezinteresna; daruje se svojim stvorenjima neovisno o tome hoće li biti uzvraćena. U naravi je te ljubavi preuzimanje inicijative komunicirajući sve što posjeduje. Sukladno tome ta ljubav gradi i preobražava. Otac nebeski nas ljubi ne zato što smo dobri, duhovno lijepi i zato vrijedni pažnje i naklonosti. Upravo suprotno – ljubeći nas on u nama stvara dobrotu i milosnu duhovnu ljepotu, čineći da postanemo njegovi prijatelji i njegova djeca.

“Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje? Ta i grešnici ljube ljubitelje svoje.”

Druga značajka ljubavi Boga Oca je njezina sveobuhvatnost. Bog ljubi sve bez razlike. Njegova ljubav nema ograničenja ni mjere.

Naposljetku ta ljubav ne bi mogla biti besplatna i kreativna kad ne bi bila potpuno usmjerena tamo gdje postoji neka potreba ili praznina koju treba ispuniti.

Eto zašto nebeski Otac ljubi i onu djecu koja su nezahvalna, daleka ili buntovna: štoviše, takvi ga osobito privlače.

“Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje? Ta i grešnici ljube ljubitelje svoje.”

Kako ćemo živjeti Riječ života ovoga mjeseca?

Ponašajući se kao prava djeca Oca nebeskoga, nasljedujući njegovu ljubav, osobito značajke koje smo istaknuli: besplatnost i sveobuhvatnost. Zato ćemo nastojati ljubiti prvi, velikodušnom ljubavlju, solidarnom, otvorenom prema svima, osobito prema onim prazninama koje možemo pronaći oko sebe. Nastojat ćemo ljubiti ljubavlju nenavezanom na uspjeh. Trudit ćemo se biti sredstva Božje darežljivosti, čineći i druge dionicima darova naravi i milosti što smo ih primili od Njega.

Dopustivši se voditi ovom Isusovom rečenicom, vidjet ćemo novim očima i novim srcem svakog bližnjega koji prođe pored nas, svaku priliku koju nam ponudi svakodnevni život. I gdje god se budemo našli (u obitelji, školi, na radnom mjestu, u bolnici itd.), osjećat ćemo se potaknutim djeliteljima te ljubavi koja je svojstvena Bogu i koju je Isus donio na zemlju, a koja jedina može preobraziti svijet.

 Chiara Lubich


[1] Objavljena u Novom svijetu br. 2/1992.

 

 

Za preuzimanje kliknite na fotografiju

rz-08-13-gen4-djeca-pdf

Print Friendly, PDF & Email