“Jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća.” (Mt 23, 8)

Slide_WoL_0816b

Ovdje možete preuzeti Riječ za život PREZENTACIJU

 

Već je više od 70 godina kako se živi Riječ za život. Ovaj listić dolazi u naše ruke. Čitamo komentar, ali bismo željeli da u nama ostane predložena rečenica, riječ Svetoga pisma, često riječ Isusova. “Riječ sa život” nije obična meditacija, po njoj nam Isus govori, poziva nas da ju živimo, potiče nas da ljubimo, kako bi naš život bio dar.

To je “izum” Chiare Lubich, koja je ovako ispričala kako je sve počelo: “Žeđala sam za istinom i zato sam počela studirati filozofiju. Poput drugih mladih ljudi pokušavala sam pronaći istinu i vjerovala da ću je naći u studiju. No evo jedne od velikih misli iz vremena početka Pokreta, koju sam odmah posredovala svojim prijateljicama: ‘Zašto tražiti istinu kada je ona utjelovljena u Isusu, čovjeku-Bogu? Ako nas istina privlači, ostavimo sve, tražimo Njega i slijedimo Ga.’ To smo i učinile.”

Uzele su Evanđelje i počele ga čitati, rečenicu po rečenicu. Otkrile su ga potpuno novim. “Svaka Isusova riječ je užareni svjetlosni snop: posve božanski! (…) Njegove riječi su jedinstvene, vječne (…), očaravajuće, napisane božanskom slikovitošću. (…) Bile su to riječi života, koje treba provesti u život, univerzalne u prostoru i vremenu.” Nisu to riječi zaustavljene u prošlosti, ne samo puko sjećanje, nego riječi koje nam On i dalje upućuje, nama kao i čovjeku svakog vremena i svih zemljopisnih širina[1].

A je li Isus uistinu naš Učitelj?

Okruženi smo brojnim životnim prijedlozima različitih tvoraca misli, ponekad nerazumnim, što potiču i na nasilje, dok su drugi ispravni i prosvijetljeni. Ipak, Isusove riječi imaju dubinu i sposobnost da nas privuku, a riječi filozofa, političara ili pjesnika, nemaju. Njegove su “riječi života”, mogu se živjeti i dati puninu životu, posredovati nam Božji život.

Svakoga mjeseca uzimamo po jednu, tako da evanđelje polako prodire u naša srca, preobražava nas, daje da usvojimo Isusove misli, čineći nas sposobnima odgovoriti na različite situacije. Isus postaje naš Učitelj.

Ponekad ju možemo čitati zajedno. Želimo da nam ju sam Isus, Uskrsli Gospodin, živ među okupljenima u njegovo ime, objasni, aktualizira, da nas nadahne kako ju provesti u praksu.

No velika novost “Riječi za život” je u tome što možemo razmjenjivati iskustva, milosti dobivene živeći ju, kako to tumači Chiara pozivajući se na ono što se događalo na počecima, a traje i danas: “Osjećali smo potrebu posredovati drugima što smo doživljavali, svjesni da darovano iskustvo ostaje, na izgradnju našeg nutarnjeg života, dok nedarovano polako osiromašuje dušu. Stoga smo intenzivno živjeli Riječ tijekom cijeloga dana, a o rezultatima smo razgovarali ne samo među nama, nego i s ljudima koji su prilazili prvoj skupini. (…) Kada smo ju živjeli, više nije živjelo “ja” ili “mi”, nego riječ u meni, riječ u skupini. A to je kršćanska revolucija sa svim svojim posljedicama.”[2]

To možemo danas i mi.

 

Fabio Ciardi

 

[1] Scritti spirituali / 3, Città Nuova, Roma 1979., str. 124.

[2] Ibid., str. 128, 130.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email