RZ0820a

 

„Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?“ (Rim 8,35)

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG40820 b i crno-bijelu RZG40820 cb 

Pogledajte video zapis za djecu:

Riječ za život na video zapisu:

 

Poslanica koju apostol Pavao piše kršćanima u Rimu sadržajno je izuzetno bogat tekst. U njoj izražava snagu evanđelja u životu svake osobe koja ga prihvaća, obrat koji taj navještaj donosi: Božja ljubav nas oslobađa!

Pavao je to doživio i želi posvjedočiti riječima i primjerom. Ta njegova vjernost Božjem pozivu dovest će ga upravo u Rim, gdje će dati život za Gospodina.

 

„Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?“

 

Nešto ranije, Pavao je napisao: „Bog je za nas“[1]. Za njega je ljubav Božja prema nama ljubav vjernoga Zaručnika koji nikada neće napustiti zaručnicu, uz koju se slobodno vezao neraskidivom vezom, po cijenu vlastite krvi.

Bog nije sudac, već onaj koji staje u našu obranu. Zato nas ništa ne može odvojiti od Njega, po našem susretu s Isusom, njegovim ljubljenim Sinom.

Nijedna poteškoća, ni velika ni mala, što ju možemo susresti u sebi i izvan sebe, nije nepremostiva prepreka za Božju ljubav. Štoviše, kaže Pavao, onaj tko se pouzdaje u Boga i njemu se utječe upravo je u tim situacijama “super-pobjednik”![2]

U ovom našem vremenu super-junaka i super-ljudi koji misle pobjeđivati bahatošću i silom, evanđelje predlaže konstruktivnu blagost i otvorenost razlozima drugoga.

 

„Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?“

 

Za bolje razumijevanje i življenje ove Riječi, pomoći će nam prijedlog Chiare Lubich: „Mi sigurno vjerujemo ili barem kažemo da želimo vjerovati u Božju ljubav. Međutim, […] naša vjera često nije tako odvažna kakva bi trebala biti, u trenucima kušnje, kao što su bolesti ili napasti. Vrlo lako dopuštamo da nas obuzmu sumnje. ‘Je li baš istina da me Bog ljubi?’, pitamo se. Ali ne, ne smijemo sumnjati. Moramo se s pouzdanjem, bez ikakve rezerve, predati Očevoj ljubavi. Tamu i prazninu što ih možemo osjetiti moramo prevladati dobro prigrlivši križ. A potom se usmjeriti u ljubav prema Bogu vršeći njegovu volju i u ljubav prema bližnjemu. Ako to učinimo, doživjet ćemo zajedno s Isusom snagu i radost uskrsnuća. Rukom ćemo dotaknuti koliko je istina da se onima koji vjeruju i prepuštaju njegovoj ljubavi sve preobražava: negativno postaje pozitivno; smrt postaje izvor života, a iz tame prodire divna svjetlost.“[3]

 

„Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?“

 

Tko ne prestaje vjerovati u Božju ljubav taj nosi tračak ljudskosti i u mračnu tragediju rata. „Naša zemlja Hrvatska zahvaćena je krvavim ratom. U moju su eskadrilu došli i vojnici s prve crte bojišnice. Proživljavali su mnoge traume jer su gledali kako im rodbina i prijatelji umiru pred očima. Sve što sam mogao učiniti bilo je ljubiti ih jednoga po jednoga, koliko sam mogao. U vrlo rijetkim trenucima odmora pokušao sam s njima razgovarati o onome što čovjek živi u takvim okolnostima. Na red je došao i razgovor o Bogu, jer mnogi od njih nisu prakticirali vjeru. U jednom takvom trenutku slušanja predložio sam im pozvati svećenika pa da imamo svetu misu. Svi su prihvatili, a neki su se tom prigodom ispovjedili nakon dvadeset godina. Mogu reći da je Bog bio s nama.“

 

Letizia Magri

 

 

[1] Rim 8,31;

[2] Usp. Rim 8,37;

[3] Riječ života, kolovoz 1987.

Print Friendly, PDF & Email