RZ1018

 

Ovdje možete preuzeti prezentaciju Riječ za život listopad 2018.

Prezentacija Riječi za život uz audio zapis

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji  RZG41018 b i crno-bijelo RZG41018 cb

 

“Ako vas Duh vodi, niste pod Zakonom.” (Gal 5,18)

 

Apostol Pavao piše poslanicu kršćanima Galicije, pokrajine smještene u središtu današnje Turske. On ih je evangelizirao i prirasli su mu k srcu.

U toj zajednici neki su smatrali da kršćani moraju poštivati sve odredbe Mojsijeva zakona kako bi ugodili Bogu i dostigli spasenje.

Pavao, naprotiv, tvrdi da više nismo “pod Zakonom” jer je sam Isus, sin Božji i spasitelj svijeta, svojom smrću i uskrsnućem postao svima put prema Ocu. Vjera u Njega otvara naše srce djelovanju Duha Božjega koji nas vodi i prati na životnim putovima.

Po mišljenju svetoga Pavla ovdje nije riječ o nepoštivanju Zakona, koliko o tome da ga treba privesti njegovoj konačnoj bȋti, prepustivši se vođenju Duha.

Pavao nešto prije piše: “Ta sav je Zakon ispunjen u jednoj jedinoj riječi, u ovoj: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga!” (Gal 5,14).

U kršćanskoj ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu pronalazimo sinovsku slobodu i odgovornost: po Isusovu primjeru pozvani smo ljubiti sve, ljubiti prvi, ljubiti druge kao same sebe, pa čak i one koje osjećamo neprijateljima.

 

“Ako vas Duh vodi, niste pod Zakonom.”

 

Ljubav koja dolazi od Boga potiče nas da budemo odgovorne osobe u obitelji, na radnom mjestu i gdje god se nalazili. Pozvani smo graditi odnose u miru, u pravednosti i u zakonu.

Zakon ljubavi je najčvršći temelj naše društvenosti, kao što pripovijeda Marija: “Radim kao nastavnica u problematičnom predgrađu Pariza, području s višekulturalnom školskom populacijom. Provodim interdisciplinarne projekte uz timski rad, živeći bratstvo s kolegama kako bismo bili vjerodostojni u predlaganju takvog modela djeci. Naučila sam da rezultate ne mogu očekivati odmah, ni kada se netko od djece ne mijenja. Važno je nastaviti vjerovati u njega i pratiti ga, vrednujući ga i cijeneći. Ponekad mi se čini da ništa ne uspijevam promijeniti, a drugi put dobivam opipljivi dokaz da izgrađeni odnosi donose plodove. To se dogodilo s mojom učenicom koja na jednom predavanju nije aktivno sudjelovala. Objasnila sam joj mirno i odlučno da svatko treba učiniti svoj dio kako bismo živjeli skladno. Kasnije mi je napisala: ‘Žao mi je što sam se tako ponašala, više se to neće dogoditi. Znam da vi od nas očekujete konkretna djela a ne riječi, i želim se u tome zauzeti. Vi ste osoba koja nama učenicima prenosi prave vrjednote i želju da uspijemo.'”[1]

 

“Ako vas Duh vodi, niste pod Zakonom.”

 

Život u ljubavi nije samo plod naših napora. Upravo Duh Sveti koji nam je darovan, i kojega uvijek možemo moliti, daje nam snagu stići dotle da budemo sve slobodniji od ropstva egoizma i da živimo u ljubavi.

Chiara Lubich je pisala: “Ljubav je ta koja nas pokreće, koja nam predlaže kako postupiti u određenim situacijama i u odabirima na koje smo pozvani. Ljubav nas uči razlučivati: ovo je dobro, učinit ću to; ovo je zlo, neću to učiniti. Ljubav nas potiče djelovati tražeći dobro drugoga. Nismo vođeni izvana, nego načelom novoga života što ga je Duh položio u nas. Snage, srce, razum, sve naše sposobnosti mogu ‘hodati u skladu s Duhom’ jer ih je povezala ljubav i potpuno dala na raspolaganje Božjemu planu nad nama i nad društvom. Slobodni smo ljubiti.”

 

Letizia Magri

 

[1] Svjedočanstvo Marije A. iz Pariza ispričano na susretu “Velika privlačnost suvremenoga doba”, Castel Gandolfo 3. ožujka 2018. objavljeno na str. focolare.org

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email