pexels-mike-b-218673 (1)

 

„Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora.“ (2Tim 1,7)

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život u wordu, u pdf-u i u pdf-u pripravljenom za fotokopiranje u više primjeraka  strana 1 i strana 2

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG41022 b i crno bijelu RZG41022 cb 

Pogledajte video zapis za djecu:  ovdje

Riječ za život na video zapisu: ovdje

 

Ova Riječ za život uzeta je iz poslanice koja se smatra nekom vrstom Pavlove duhovne oporuke. Apostol se nalazi u Rimu, u zatvoru, čeka kaznu i piše Timoteju, mladom učeniku i suradniku, odgovornom za zahtjevnu zajednicu u Efezu.

Poslanica sadrži preporuke i savjete upućene Timoteju, no usmjerena je svakome članu kršćanske zajednice, jučer i danas. Pavao je u okovima zbog propovijedanja evanđelja i želi ohrabriti učenika uplašenog pred progonstvom i neodlučnog uslijed poteškoća vezanih za njegovu službu. Želi da se on suočava s kušnjama i da bude siguran vođa zajednice. Trpljenje zbog evanđelja nije u naravi ni Pavla ni Timoteja, ali to je svjedočanstvo moguće jer se oslanja na Božju snagu.

 

„Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora.“

Pavao želi svjedočiti evanđelje. Jasno je da navještaj Riječi ne jamče talenti i sposobnosti niti ga koče osobna ograničenja. Moć svjedočenja jamče darovi Duha, snaga, ljubav i razboritost. Čini se da ljubav, postavljena između snage i razboritosti, ima ulogu razlučivanja; u razboritosti se izražava mudrost i spremnost u svakoj situaciji. Kao i učenici svih vremena, Timotej može naviještati evanđelje snagom, ljubavlju i razboritošću, sve do trpljenja za evanđelje.

 

„Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora.“

I mi smo ponekad bili u napasti da se obeshrabrimo u življenju i svjedočenju Božje riječi, da ne znamo kako se suočiti s određenim situacijama.

Chiara Lubich nam pomaže shvatiti odakle crpiti snagu u takvim trenucima: „Moramo računati na Isusovu prisutnost u nama. Stoga se ne bismo smjeli zaustaviti, ostati pasivno ravnodušni, već moramo ‘krenuti u akciju’, poistovjetiti se sa zahtjevima Božje volje, ispunjati dužnosti u skladu s našim zvanjem, računajući na Isusovu milost u nama. Dakle, ‘krenuti u akciju’, izaći vani. Isus će u nama sve više razvijati kreposti koje su nam potrebne da bismo ga mogli svjedočiti na području djelovanja koje nam je povjereno.”[1]

 

„Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora.“

Snaga, ljubav i razboritost tri su kreposti Duha koje se zadobivaju molitvom i vjerom.

Ocu Justinu Nariju iz Srednjoafričke Republike i njegovoj subraći prijetila je smrt, kao i tisući muslimana koji su tražili spas od ratnih odmazdi skrivajući se u crkvi. Vođe lokalnih milicija koje su ih opkolile više su puta tražile da se preda, no on je i dalje neprestano vodio dijalog s njima kako bi se izbjegao pokolj. Jednog su se dana pojavili s četrdeset litara benzina i zaprijetili da će ih žive spaliti ako im ne predaju muslimane. Otac Justin pripovijeda: „Zadnju sam svetu misu slavio sa svojom braćom i tada sam se sjetio Chiare Lubich. Što bi ona učinila na mojem mjestu?, pitao sam se. Ostala bi i dala bi život. Odlučili smo i mi učiniti isto.“ Nakon mise primili su neočekivani telefonski poziv: vojska Afričke Unije prolazila je regijom i nalazila se u obližnjem gradu. Otac Justin im je potrčao u susret i s njima se vratio u župu: nedostajalo je trinaest minuta do isteka ultimatuma. Tih su trinaest minuta spasile život svima bez prolijevanja krvi.[2]

 

Letizia Magri

 

 

 

[1] C. Lubich, Riječ za život, listopad 1986.

[2] Unità è il nome della pace: La strategia di Chiara Lubich, a cura di Maddalena Maltese, Città Nuova, Rim 2020, str.29-30.

 

Print Friendly, PDF & Email