RZ1220 a 

 

„Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim?“ (Ps 27 [26], 1)

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život u wordu i u pdf formatu pripravljenom za fotokopiranje u više primjeraka strana 1  i  strana 2   

Ovdje možete preuzeti prezentaciju Riječ za život – prosinac 2020. 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG41220 b RZG41220 cb  

Pogledajte video zapis za djecu:

Riječ za život na video zapisu:

 

«Ubrzo nakon Marianinog rođenja liječnici su joj dijagnosticirali oštećenje mozga. Neće moći ni govoriti ni hodati. Osjetili smo kako Bog traži da je takvu ljubimo i bacili smo se u Očeve ruke», piše Alba, mlada mama iz Brazila. I nastavlja: «Živjela je s nama četiri godine i svima je ostavila poruku ljubavi. Iz njezinih usta nikada nismo čuli riječi mama i tata, no u svojoj je tišini govorila očima koje su blistale sjajnom svjetlošću. Nismo je mogli podučiti prvim koracima, no ona je nas podučila činiti prve korake u ljubavi, u odricanju od nas samih kako bismo ljubili. Mariana je za cijelu obitelj bila dar Božje ljubavi koji bismo mogli sažeti u jednu jedinu rečenicu: ljubav se ne može objasniti riječima.»

To se događa i danas svakome od nas: u nemogućnosti da upravljamo cijelim svojim životom, potrebno nam je svjetlo, barem tračak svjetla koji će pokazati izlaz, korake koje danas treba učiniti, prema spasenju novoga života.

 

“Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim?”.

 

Tama boli, straha, sumnje, samoće, “neprijateljskih” okolnosti koje čine uzaludnima naše snove, iskustvo je koje se proživljava u svakom kutku zemlje i u svakoj epohi ljudske povijesti, kako svjedoči ova drevna molitva sadržana u Knjizi psalama.

Autor je vjerojatno osoba koja je nepravedno osuđena, koju su svi napustili, u iščekivanju presude. U neizvjesnosti je zbog prijeteće sudbine, no uzda se u Boga. Zna da On nije napustio svoj narod u kušnji, poznaje njegovo osloboditeljsko djelovanje; i upravo će stoga u Njemu pronaći svjetlost i dobiti siguran i neosvojiv zaklon.

Upravo svjestan svoje krhkosti otvara se povjerenju prema Bogu, prihvaća Njegovu nazočnost u svom životu i s povjerenjem čeka konačnu pobjedu na nepredvidivim putevima Njegove ljubavi.

 

“Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim?”

 

Ovo je pravi trenutak za obnavljanje našeg povjerenja u Očevu ljubav, Oca koji želi sreću svoje djece. On je spreman preuzeti naše brige[1] kako se ne bi povukli u sebe, već bili slobodni dijeliti svoje svjetlo i svoju nadu s drugima.

Riječ za život, kao što piše Chiara Lubich, vodi nas na hod iz tame u svjetlo, od mojeg ja do mi: «[…] To je poziv na oživljavanje vjere: Bog postoji i ljubi me. […] Susrećem osobu? Moram vjerovati da mi preko nje Bog želi nešto reći. Posvećujem se poslu? U tom trenutku nastavljam vjerovati u Njegovu ljubav. Doživljavam bol: vjerujem da me Bog ljubi. Doživljavam radost? Bog me ljubi. On je ovdje sa mnom, uvijek je sa mnom, zna sve o meni i dijeli svaku moju misao, svaku radost, svaku želju, sa mnom nosi sve moje brige, svaku kušnju u mome životu. Kako oživjeti ovu sigurnost? Tražeći Ga među nama. […]. Obećao je da će biti tamo gdje su dvoje ili više njih ujedinjeni u njegovo ime[2]. Susretnimo se stoga u uzajamnoj evanđeoskoj ljubavi s onima koji žive Riječ za život, podijelimo iskustva i iskusimo plodove ove Njegove nazočnosti: radost, mir, svjetlo, hrabrost. On će ostati sa svakim od nas, a mi ćemo Ga i nadalje osjećati bliskim i djelotvornim u našem svakodnevnom životu»[3].

 

Letizia Magri

 

 

[1] Usp. 1 Ps 5,7.

[2] Usp. Mt 18,20.

[3] C. Lubich, Riječ za život, srpanj 2006.

 

Print Friendly, PDF & Email