RZ1221

 

„Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina.“ (Lk 1, 45)

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život u wordu i u pdf formatu pripravljenom za fotokopiranje u više primjeraka strana 1 i strana 2

Ovdje možete preuzeti prezentaciju Riječ za život – prosinac 2021.

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG41221 b i crno bijelu RZG41221 cb 

Pogledajte video zapis za djecu: ovdje

Riječ za život na video zapisu: ovdje 

 

I ovoga nam mjeseca Riječ za život predlaže jedno blaženstvo. To je radosni i nadahnuti pozdrav jedne žene, Elizabete, drugoj ženi, Mariji, koja je došla k njoj da joj pomogne. Da, jer obje su trudne i obje su, kao istinske vjernice, prihvatile Riječ Božju i doživjele njezinu stvarateljsku snagu u vlastitoj malenosti.

Marija je prva blaženica u Lukinom evanđelju, ona koja doživljava radost bliskosti s Bogom. Ovim blaženstvom evanđelist nas uvodi u razmatranje o odnosu između naviještene Riječi Božje i vjere koja je prihvaća, između Božje inicijative i slobodnog pristanka osobe.

 

Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina.“

Marija je istinska vjernica u „obećanju danom Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka“[1]. Ponizna i otvorena slušanju Riječi, ona se toliko poništila da se sama Riječ Božja mogla utjeloviti u njezinu krilu i ući u povijest čovječanstva.

Nitko neće moći doživjeti Marijino djevičansko majčinstvo, ali svi možemo nasljedovati njezino povjerenje u Božju ljubav. Ako ju prihvatimo otvorena srca, Riječ se sa svojim obećanjima može utjeloviti i u nama i učiniti plodnim naš život kao građana, očeva i majki, studenata, radnika i političara, mladih i starih, zdravih i bolesnih.

A što ako je naša vjera nepostojana, kao što je bila Zaharijina[2]? Nastavimo se prepuštati Božjem milosrđu. Bog nas neće prestati tražiti sve dok i mi ponovno ne otkrijemo njegovu vjernost i damo Mu hvalu.

 

Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina.“

Na tim istim brežuljcima Svete zemlje, u vremenu mnogo bližem našem, jedna druga majka duboke vjere poučavala je svoju djecu umijeću praštanja i dijaloga naučenom u školi Evanđelja. Mali je to znak u toj zemlji, kolijevci civilizacije, koja je oduvijek u potrazi za mirom i stabilnošću među vjernicima različitih religija. Margaret pripovijeda: „Nama djeci, povrijeđenoj odbacivanjem koje smo doživjeli od druge djece iz susjedstva, mama je rekla: ‘Pozovite tu djecu u našu kuću’. Ona sama im je dala svježe pečeni kruh da ga odnesu svojim obiteljima. Od tada su se gradili prijateljski odnosi s tim ljudima“[3].

I Chiara Lubich nas podupire u toj hrabroj vjeri: „Marija je, nakon Isusa, ona koja je najbolje i najsavršenije znala Bogu reći ‘da’. Upravo u tome su njezina svetost i njezina veličina. Ako je Isus Riječ, utjelovljena Riječ, Marija je, po svojoj vjeri u Riječ, življena Riječ, ali i stvorenje poput nas, jednako nama. […] Zato nam valja s Marijom vjerovati da će se ispuniti sva obećanja sadržana u Isusovoj Riječi i, ako je potrebno, poput Marije se suočiti s rizikom apsurda koji ponekad nosi njegova Riječ. Velike i male stvari, no uvijek divne, događaju se onima koji vjeruju u Riječ. Mogle bi se napisati knjige s događajima koji to potvrđuju. […] Kada se u svakodnevnom životu, čitajući Sveto pismo, susretnemo s Božjom Riječju, otvorimo svoje srce slušanju, s vjerom da će se ostvariti ono što Isus od nas traži i što nam obećava. Nećemo dugo čekati da otkrijemo ​​[…] kako On održava svoja obećanja»[4].

 

Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina.“

U ovom vremenu priprave za Božić sjetimo se Isusova iznenađujućeg obećanja da će biti prisutan među onima koji prihvaćaju i žive zapovijed uzajamne ljubavi: „Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, – to jest, upravo u evanđeoskoj ljubavi – tu sam i ja među njima.“[5]

Uzdajući se u to obećanje, pomozimo Isusu da se i danas opet rodi u našim domovima i na našim ulicama, po međusobnom prihvaćanju, pažljivom slušanju drugoga, bratskom zagrljaju, poput onog Marije i Elizabete.

Letizia Magri

 

 

[1] Usp. Lk 1, 55;

[2] Usp. Lk 1, 5-25; 67-79;

[3] Usp. cittanuovatv – Intervju s Margaret Karram;

[4] C. Lubich, Riječ za život, kolovoz 1999.

[5] Usp. Mt 18,20

 

 

Print Friendly, PDF & Email