“Ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom.”[1] (1Iv 3,18)

 riječ života rujan 2013

.     .

Preuzmite prezentaciju Riječ života rujan 2013 OVDJE

.     .

“Ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom.”[1] (1Iv 3,18)

 

Ovu je rečenicu napisao sv. Ivan. On upozorava svoje zajednice na neke ljude koji su riječima uzvisivali vjeru u Isusa, ali ta vjera nije bila popraćena djelima. Štoviše, djela su bila smatrana beskorisnima i suvišnima, kao da je Isus već sve učinio. Tako je njihova vjera bila isprazna i besplodna, jer je Isusovo djelo bilo lišeno neophodnog doprinosa koji on traži od svakoga od nas.

“Ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom.”

Ljubiti djelima. Apostol kaže da je prava vjera ona koja se dokazuje ljubeći kako je Isus ljubio i poučavao. Prva je značajka te ljubavi konkretnost. Isus nas nije ljubio lijepim govorima, nego je prošao svijetom čineći dobro, ozdravljajući sve ljude, potpuno na raspolaganju onima koji su mu dolazili, počevši od najslabijih, najsiromašnijih, najodbačenijih, dajući svoj život za nas.

“Ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom.”

Apostol potom kaže da, osim djelima, moramo ljubiti i istinom. Dok se nastoji pretočiti u konkretna djela, kršćanska se ljubav nadahnjuje na istini o ljubavi koju pronalazimo u Isusu; brine se da čini djela u skladu s njegovim osjećajima i njegovim naukom. Moramo ljubiti u smjeru i u mjeri koje nam je pokazao Isus.

“Ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom.”

Kako živjeti Riječ života ovoga mjeseca? Njezina je poruka i suviše jasna. To je poziv na kršćansku autentičnost na kojoj je Isus vrlo ustrajao. A nije li to i veliko očekivanje svijeta? Nije li istina da današnji svijet želi vidjeti svjedoke Isusove ljubavi?

Ljubimo zato djelima, a ne riječima, počevši od poniznog služenja koje svakoga dana od nas traže naši bližnji.

I ljubimo u istini. Isus je uvijek djelovao u skladu s Očevom voljom. Na isti način i mi moramo uvijek djelovati u skladu s Isusovom riječju. On želi da Njega vidimo u svakom bližnjemu. Što učinimo svakome bližnjemu on smatra učinjenim sebi. On potom želi da ljubimo druge upravo kao sami sebe i da se ljubimo uzajamno tako da budemo spremni dati život jedni za druge.

Zato ljubimo tako, kako bismo i mi bili Isusova sredstva za spas svijeta.

Chiara Lubich

Preuzmite dokument klikom na fotografiju

rz-09-13

Preuzmite dokument klikom na fotografiju

rijec zivota 9-13-teens

Print Friendly, PDF & Email