RZ0720

 

„Tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.“ (Mt 12,50)

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život u wordu i u  pdf formatu

Ovdje možete preuzeti prezentaciju Riječ za život – srpanj 2020.  

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG40720 b  i crno-bijelu RZG40720 cb

Pogledajte video zapis za djecu:

 

Matejevo evanđelje donosi jedan događaj iz Isusova života koji može izgledati nevažan. Njegova majka i rođaci krenuli su u Kafarnaum, gdje je On sa svojim učenicima naviještao Očevu ljubav prema svima. Vjerojatno su dugo hodali kako bi ga pronašli i željeli su razgovarati s njim. Nisu ulazili u prostor gdje se Isus nalazio, već su mu poslali poruku: „Evo majke tvoje i braće tvoje, vani stoje i traže da s tobom govore“.

Obiteljska je dimenzija Izraelskom narodu zasigurno bila vrlo važna. Sam se narod smatrao „sinom“ Božjim, baštinikom njegovih obećanja, a njegovi su se pripadnici smatrali „braćom“.

No Isus otvara neočekivano gledište: svečanom gestom ruke pokazuje učenike i kaže:

 

„Tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.“

 

Isus otkriva novu dimenziju: svatko se može osjećati dijelom te obitelji ako se zauzima spoznati volju jednoga Oca i vršiti ju.

Svatko: odrasli ili dijete, muškarac ili žena, zdrav ili bolestan, pripadnik bilo koje kulture i društvenog položaja. Svatko: svaka osoba nosi u sebi sliku Boga ljubavi. Štoviše, svaka je osoba Božje „ti“ i s Njim može stupiti u odnos poznavanja i prijateljstva.

Stoga svatko može vršiti Božju volju, a to je ljubav prema Njemu i bratska ljubav. A ako ljubimo, Isus nas prepoznaje kao članove svoje obitelji: svoju braću i sestre. To je naša najveća šansa, koja nas iznenađuje; oslobađa nas prošlosti, naših strahova i ustaljenih obrazaca. Iz toga motrišta ograničenja i slabosti također mogu biti odskočne daske prema našem ostvarenju. Sve uistinu čini kvalitativni skok.

 

„Tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.“

 

Mi na neki način možemo čak biti Isusova majka. Marija se dala na raspolaganje Bogu, od navještenja pa sve do Kalvarije, a potom i kod nastanka Crkve. Tako i svatko od nas može pomoći da se rodi Isus u njemu živeći evanđelje, a po uzajamnoj ljubavi može doprinijeti rađanju Isusa u zajednici.

Obraćajući se osobama željnima živjeti Riječ Božju, Chiara Lubich je pozvala: „Budite obitelj. Ima li među vama onih koji prolaze duhovne ili moralne kušnje? Shvatite ih kao majka i više od majke, osvijetlite ih riječju ili primjerom. Ne uskratite im toplinu obitelji, štoviše povećajte ju. Ima li među vama onih koji fizički pate? Neka vam budu najdraža braća. […] Nikada ne postavite bilo kakvu aktivnost ispred obiteljskog ozračja s braćom s kojom živite. I kamo god krenete nositi Kristov ideal, […] ništa bolje ne možete učiniti do pokušati stvoriti obiteljski duh – nenametljivo, razborito, ali odlučno. To je ponizni duh, koji drugima želi dobro i ne nadima se… to je istinska ljubav.“[1]

 

„Tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.“

 

Svatko od nas može u svakodnevici otkriti koji mu zadatak Otac povjerava u izgradnji velike ljudske obitelji.

U jednoj četvrti Homsa u Siriji preko sto pedeset djece, većinom muslimana, pohađa izvannastavne aktivnosti koje se provode u školi Grčke pravoslavne crkve. Ravnateljica škole Sandra kaže: „Naš tim učitelja i stručnjaka prihvaća i pomaže u stvaranju obiteljskog ozračja koje se temelji na dijalogu i promicanju vrijednosti. Mnoga su djeca pogođena traumama i patnjom. Neki su apatični, drugi agresivni. Želimo da opet zadobiju povjerenje u sebe i u druge. Iako su obitelji većinu vremena razdvojene zbog rata, ovdje nalaze želju i nadu da će započeti iznova.“

 

Letizia Magri

 

[1] C. Lubich, Gen’s, 30 (2000/ 2), p. 42.

 

 

Print Friendly, PDF & Email