“Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.” (Ef 4, 32)rijec zivota studeni 2013

 

Ovaj je životni program sasvim određen i bitan. Sâm bi bio dovoljan za stvaranje drugačijeg društva – bratskijeg i solidarnijeg. Uzet je iz opsežnog projekta predloženog kršćanima Male Azije.

U tim je zajednicama postignut mir između Židova i pogana, dvaju do tada podijeljenih naroda koji predstavljaju čovječanstvo.

Jedinstvo koje nam je Krist darovao uvijek treba oživljavati i provoditi u konkretno društveno ponašanje, potpuno nadahnuto uzajamnom ljubavlju. Otud i smjernice kako postaviti naše odnose:

“Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.” 

Dobrostivost: željeti dobro drugomu. To znači poistovjetiti se s njim, približiti mu se potpuno prazni samih sebe, svojih interesa i ideja, mnogih predrasuda koje nam zamagljuju pogled, da bismo uzeli na sebe njegove terete, njegove potrebe i patnje, da bismo podijelili njegove radosti.

To znači ući u srce osoba kojima pristupamo, da bismo razumjeli njihov način razmišljanja, njihovu kulturu i tradiciju i na neki ih način učinili svojima; da bismo doista razumjeli što im treba i znali uočiti vrijednosti koje je Bog posijao u srce svake osobe. Jednom riječju: živjeti za onoga tko je uz nas.

Milosrđe: prihvatiti drugoga onakvoga kakav je, a ne kakvog bismo željeli, tj. s drugačijim karakterom, s našim političkim idejama, s našim vjerskim uvjerenjima i bez onih nedostataka ili navika koje nam tako smetaju. Potrebno je proširiti srce i osposobiti ga da prihvati svakoga u njegovoj različitosti, u njegovim ograničenjima i slabostima.

Praštanje: drugu osobu treba uvijek vidjeti novu. I u najljepšem i najmirnijem suživotu (u obitelji, školi, na radnom mjestu) ima nesporazuma, razilaženja i sukoba. Događa se da drugima uzimamo riječ, a s nekima izbjegavamo susret. Da ne govorimo kako nam se u srce može uvući prava mržnja prema onome tko ne misli kao mi! Velika i zahtjevna obveza može biti nastojanje da svakoga dana brata ili sestru pokušamo gledati kao da su novi, posve novi, ne sjećajući se primljenih uvreda, pokrivajući sve ljubavlju i potpunim praštanjem, oponašajući Boga koji prašta i zaboravlja.

Do pravoga mira i jedinstva dolazi kada se dobrostivost, milosrđe i praštanje ne živi samo pojedinačno, nego i zajedno, u uzajamnosti.

I kao što je na upaljenom ognjištu potrebno s vremena na vrijeme protresti žeravicu da ju ne bi prekrio pepeo, tako je povremeno potrebno oživjeti uzajamnu ljubav, oživjeti odnose sa svima, da ih ne bi prekrio pepeo ravnodušnosti, apatije i egoizma.

“Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.”

Ove je stavove potrebno provesti u život, u konkretna djela.

Sam je Isus pokazao što je to ljubav kada je ozdravljao bolesne, kada je hranio mnoštvo, kada je uskrsavao mrtve i kada je prao noge apostolima. Djela, djela – to znači ljubiti.

Sjećam se majke jedne afričke obitelji. Njezina djevojčica Rosangela bila je žrtva agresivnog dječaka koji joj je trskom povrijedio oko, nakon čega je izgubila vid. Dječak joj se i dalje rugao, a njegovi se roditelji nisu niti ispričali. Šutnja i prekid odnosa s tom obitelji ulijevali su joj gorčinu. Rosangela mu je već bila oprostila i govorila je majci: “Utješi se, sretna sam što mogu vidjeti na drugo oko”.

Rosangelina majka pripovijeda: “Jednoga jutra majka tog dječaka pozvala me k njoj jer se loše osjećala. U prvi sam mah pomislila kako to da nakon onoga što nam je njezin sin učinio traži pomoć baš od mene, a ima toliko drugih susjeda!

Ali odmah sam se sjetila da ljubav nema granica. Otrčala sam k njoj. Otvorila mi je vrata, a potom se onesvijestila na mojim rukama. Otpratila sam je u bolnicu i ostala s njom sve dok liječnici nisu preuzeli brigu o njoj. Nakon tjedan dana izašla je iz bolnice i došla k meni da mi zahvali. Prihvatila sam je svim srcem. Uspjela sam joj oprostiti. Sada je odnos među nama opet uspostavljen, štoviše, postao je posve nov.”

I naš dan može biti ispunjen konkretnim djelima služenja, poniznima i razboritima – izrazima naše ljubavi. Tako će oko nas rasti bratstvo i mir.

Chiara Lubich

[1] Objavljena u Novom svijetu br. 8/2006.

 Riječ života – video

vimeo
please specify correct url

Preuzmite klikom na fotografiju ili   OVDJE

rijec-zivota-studeni-2013-za-djecu

 

 

 

rijec-zivota-studeni-2013-verzija-teens

    Riječ života studeni 2013 – TEENS  -> Preuzmite  OVDJE

rijec-zivota-studeni-2013-verzija-junior

Riječ života studeni 2013  – JUNIOR -> Preuzmite  OVDJE

Print Friendly, PDF & Email